Det var i slutet av augusti som det började. Under den senaste veckan har flera överfall skett och natten mot söndag inträffade en fullbordad våldtäkt i Blinkenbergsparken strax utanför centrala Hagfors.

Nu har polisen i Värmland gått ut med en rekommendation om att kvinnor som rör sig ute nattetid ska iaktta försiktighetsåtgärder.

– Det får inte bli så att folk inte kan leva som vanligt, men det kan var bra att ta sällskap av någon om man ska ut när det är mörkt. Är man ensam rekommenderar vi att man håller extra uppsikt och kanske ser till att ha telefonkontakt med en familjemedlem eller kollega, säger Tommy Lindh, pressinformatör hos polisen.

Hos ortens hemtjänstpersonal, som ofta rör sig ute ensamma sena kvällar och tidiga morgnar, har oron växt rejält. Eva-Lena Hagman, huvudskyddsombud på Kommunal i Hagfors och själv anställd inom hemtjänsten, berättar att man försökt driva igenom att personalen ska slippa ensamåkningar till dess gärningsmannen gripits, men att det varit svårt att få gehör för kraven.

– Det handlar väl om pengar. Man tycker inte att ekonomin finns för att ta in vikarier. Men det här är faktiskt en arbetsmiljöfråga. Vi mår dåligt och är rädda.

Richard Bjöörn är personalchef på Hagfors kommun. Han poängterar att man har ett nära samarbete med både Kommunal och polisen i syfte att komma fram till lämpliga åtgärder. 

Men varför får personalen inte gå dubbelt kvällstid under den här förhoppningsvis ganska begränsade perioden?

Det här är den bedömning som gjorts. Vi arbetar med andra åtgärder som vi tycker är rimliga i nuläget.

Beror det på att det skulle kosta för mycket?

– Det finns ju alltid en ekonomisk aspekt, men vi har också gjort en riskbedömning och sett till de behov som finns hos personalen. 

Eva-Lena Hagman berättar att hemtjänstpersonalen nu i möjligaste mån försöker ta sällskap åt samma håll, hålla telefonkontakt och parkera sina bilar så nära portarna det går för att minimera gångsträckor nattetid.

Hon hoppas att gärningsmannen snart grips, men tror samtidigt att händelserna skapat en otrygghet som kan bli svår att komma till rätta med, även på längre sikt.

– Oron kommer nog finnas kvar även om den här killen grips. Sådana här saker sätter sig hos människor.