Anita Svensson bor i Kungälv och jobbar som undersköterska på ett äldreboende i Göteborg. Hon har artros i en tumme och i ett knä, och det gör att hon ibland har väldigt ont.

– Jag måste ta värktabletter i svåra perioder. Helt smärtfri blir jag nästan aldrig, säger Anita.

Många arbetsuppgifter kan göra ont, som att servera mat, duka och ta hand om disk.

– Och att hjälpa boende på med stödstrumpor. Det belastar tumgreppet jättemycket och det gör man några gånger om dagen, säger Anita.

På jobbet går det ändå ganska bra, tycker Anita. Arbetskamraterna är förstående, och chefen är sjukgymnast i botten så han förstår att det är belast-ande. Det är lätt att få arbetshjälpmedel, och det går att anpassa schemat så att det passar en själv lite bättre.

Värre är det med läkarkontakterna, tycker Anita.

– Varje gång man kommer till vårdcentralen så träffar man en ny läkare. Har man tur träffar man en som lyssnar. Man får stå på sig och tjata ganska mycket för att få remiss till specialister.

Anita Svensson behöver ibland vara sjukskriven några veckor när det är som värst.

– Det är svårt att få läkarna att förstå att man behöver det. De har svårt att se vad det är man gör som kan vara så belastande.

 

Detta är Artros

  • Reumatisk sjukdom som drabbar lederna. Man får ont och blir stel. Det finns inget botemedel, men man kan lindra smärtan. Anpassad fysisk träning är bra.