Den brittiske soldaten Gary Hook har knappt lämnat militärutbildningen innan han skeppas över till Belfast på Nordirland. Det är 1971 och militanta protestanter och katoliker sätter staden i brand. Soldaterna hamnar direkt i skottlinjen och under våldsamma kravaller skiljs Gary från resten av förbandet och tvingas söka skydd. Det blir en helvetesnatt i Belfasts gränder där han jagas av både protestanter och katoliker. Ganska snart står det klart för Gary att han inte kan lite på någon, inte ens de egna officerarna.

’71 är ett tätt, spännande krigsdrama och det är aldrig givet hur det ska sluta. Jack O’Connell är lysande som den unge soldaten Gary Hook och närvaron är total i katt- och råttaleken på Belfasts gator. Våldet är återhållsamt skildrat, så långt ifrån Hollywood-splatter man kan komma, men det känns desto mer.

Det är svårt att tro att ’71 är regissören Yann Demanges filmdebut. Det är en riktig fullträff och jag är helt övertygad om att vi får se mer av fransk-algeriske Demange i framtiden.