Med endast en röst över majoritet gick förslaget att bolagisera delar av den offentliga verksamheten igenom i Helsingfors stadsfullmäktige. 43 av 85 ledamöter röstade ja till bolagisering, enligt Hufvudstadsbladet. Det vill säga minsta möjliga majoritetsbeslut.

In i det sista försökte JHL, fackförbundet för den offentliga sektorn och välfärdstjänsterna, påverka politikerna genom protester och soppkök utanför stadshuset, skriver Hbl.

För drygt två veckor sedan gick nästan 10 000 av förbundets medlemmar ut i en vild proteststrejk under ett dygn, vilket KA skrivit om. Det resulterade i att tunnelbanor och spårvagnar stod stilla och att kökspersonal, vaktmästare, städare och många andra inte utförde sitt arbete.

Bolagiseringen som nu blir ett faktum påverkar runt 1 500 av de anställda i Helsingfors stad. Det handlar om kök, städ, fastighetsskötsel och säkerhetsservice.

Inför strejken förklarade JHL:s chef för huvudstadsregionen för KA vad bolagiseringen skulle betyda för medlemmarna:

– De vill knyta till ett billigare kollektivavtal. Det skulle innebära lägre löner, sämre semesterrättigheter och sämre sjuklön, sade Rune Takamaa.