Hitta svaren på avbruten semester!
På vår arbetsplats diskuterade vi i somras vad som gäller om man blir beordrad att jobba på sin semester. Det fanns många olika åsikter om detta, bland annat att man har rätt till dubbel lön. Då kollade vi i KA och hittade följande fråga och svar:
Någon frågar: "Vad gäller när semestern bryts? Vad gäller när man blir inbeordrad under sin semester? Får man då en ny semesterdag och 100 procent i ersättning? Eller är det annorlunda när man avbryter en fyra veckors sommarsemester?"
Ombudsmannens svar: "När man bryter sin semester gäller vanlig lön plus att man får tillbaka sin semesterdag, såvida man inte kommer överens om annat med arbetsgivaren."
Det var ett tag sen detta skrevs, så det kanske har ändrats? I alla fall om man läser en nyare KA:
Någon frågar: "Får arbetsgiv-aren bryta semester? Stämmer det att beviljad semester som avbryts kan vara skadeståndsgrundande för arbetsgivaren? Jag tänker då på om arbetsgivaren plötsligt ändrar sig och tar tillbaka löfte om beviljad semester, fast jag kanske gjort upp planer och bokat resor etcetera. Alternativt om arbetsgivaren kallar in mig till arbete under pågående semester. Vad säger lagen?"
Arbetsrättsexperten Annett Olofsson svarar: "Ja, det kan vara skadeståndsgrundande. Om arbetsgivaren beviljat semester under en viss tidsperiod är det en överenskommelse om hur semestern ska förläggas och en sådan överenskommelse kan inte ensidigt ändras av ena parten. En arbetsgivare som återkallar tidigare beviljad semester bryter mot semesterlagen och är enligt denna lag skyldig att betala skadestånd till den drabbade arbetstagaren. Ett sådant skadestånd ska täcka dels den ekonomiska skada som arbetstagaren lidit, dels utgöra ersättning för den kränkning som lagbrottet innebär. Om arbetstagaren exempelvis drabbas av kostnader på grund av att resor måste avbokas eller ombokas är arbetsgivaren skyldig att ersätta arbetstagaren för dessa kostnader. I sammanhanget är det viktigt att påpeka att om arbetsgivaren kallar in arbetstagaren under pågående semester kan arbetstagaren inte vägra. Arbetstagaren är skyldig att inställa sig för arbete. I stället är sanktionen mot arbetsgivaren att denne måste betala skadestånd för brott mot semesterlagen."
Det här är ju ytterst förvirrande. Man svarar helt olika på samma fråga. I det första exemplet gäller lön som vanligt och semesterdagen tillbaka, i det andra skrivs om skadestånd, kränkning, lagbrott, sanktioner, drabbande och lidande. Tunga ord! Nu hoppas jag att ni reder ut vad som gäller.
/Tacksam för besked
SVAR: Ja, vid första anblicken kan det tyckas förvirrande. Den första frågan med svar tar sikte på vilken lön man ska ha och om man får tillbaka sina semesterdagar när semestern bryts.
Ombudsmannen har helt korrekt svarat att det är vanlig lön som gäller och att man får tillbaka sina semesterdagar och har inte gått in på vad som gäller när en arbetsgivare bryter mot semesterlagen.
Den andra frågan, som jag nyligen svarade på, gällde uttryckligen om en arbetsgivare får avbryta redan beviljad semester och om det är skadeståndsgrundande. Jag redogjorde i mitt svar för semesterlagens regler om skadestånd i den situationen. Förklaringen till de skenbart motsägelsefulla svaren är alltså att vi har svarat på olika frågor.