SVAR: Efter ett års anställning har du företrädesrätt och om arbetsgivaren anställer någon annan i stället för att erbjuda dig fortsatt arbete kan det vara ett brott mot lagstiftningen. I sådana fall förhandlar Kommunals ombudsmän fram antingen ett arbete och/eller skadestånd till medlemmen. Detta kan också bli resultatet angående det du beskriver om att någon med färre lasdagar fick det vikariat du hade innan.

Du som medlem, liksom alla fackliga förtroendevalda och anställda i Kommunal, måste på alla plan aktivt arbeta mot detta sätt att hantera anställda inom vård och omsorg. Det är bedrövligt att du som utbildad är orolig för att inte få fortsatt arbete, trots att vi vet om det stora behovet av just utbildad personal inom sektorn. Ta gärna kontakt med Kommunal lokalt, så är ni fler som bevakar din rätt till fortsatt anställning.