Beskedet i dag från regeringen om att vinst i välfärden ska begränsas, delar arbetsmarknadens parter. Arbetsgivarsidan riktar hård kritik mot förslaget.

– Det är beklagligt att några företag som har bedrivit undermålig verksamhet ska utgöra utgångspunkten för lagstiftningen. Det riskerar att urholka den mångfald och valfrihet som alla säger sig värna”, säger organisationen Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist i ett pressmeddelande.

Hon menar också att de begränsningar som regeringen föreslår kommer att drabba de minsta företagen hårdast. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne beklagar också beslutet, som hon menar kommer leda till att brukarna får mindre makt. Lemne argumenterar också att anställda inom privata välfärdsföretag är nöjdare.

– Där de trivs bättre än i offentlig drift, säger hon till TT och hänvisar till undersökningar.

Tobias Baudin hade gärna sett att begränsningarna omfattade fler områden än vård och skola, som exempelvis de som levererar mat till äldreboende. LO kan också tänka sig hårdare regler än de som föreslagits.

– Om det behövs mer reglering får tiden utvisa, säger Baudin till TT.