I den nyutkomna boken ”Rasismen i Sverige” skriver flera prisbelönta författare om rasism och antiziganism. Här finns Jonas Hassen Khemiris berömda brev till Beatrice Ask, Aftonbladetskribenten Carina Bergfeldts text från Utøya och Rakel Chukris text ”Mitt Malmö” om Sverigedemokraterna.

Och så finns här en text skriven av 27 anonyma brandmän vid Brandstation Centrum i Malmö. Brandmännen protesterar mot att SD:s partiordförande Jimmie Åkesson ska besöka stationen. De skriver bland annat:

”Vi är många i räddningsförbundet som känner stort obehag inför besöket. Många känner sig också oroliga för att de ska drabbas av hot om de uttrycker sin mening. Alla människors lika och okränkbara värde är en viktig grund för vår yrkesutövning i räddningstjänsten. En grund som är oförenlig med rasistisk politik.”

Vid ett seminarium om boken på mässan sade en av dess redaktörer, Devrim Mavi, att LO nu gör mer än tidigare mot rasismen:

– Det är numera inte proportionellt fler LO-medlemmar som röstar på SD, jämfört med övriga befolkningen. LO har jobbat aktivt för detta. Det är en förändring, det gjorde de inte inför förra valet.

Devrim Mavi var samtidigt kritisk mot debatten under valrörelsen:

– Vi såg en valkampanj där romer pekades ut. Vi måste prata om vad det gör med samhället.