Det här behöver du:
2 liter rönnbärsklasar
4 liter äppelbitar
1,5 liter vatten
5 dl socker per liter avrunnen saft.
Frys gärna rönnbären någon timma så blir de sötare i smaken.

Så gör du:

  • Skölj rönnbärsklasarna och lägg i rymlig kastrull.
  • Skär äpplena i mindre bitar. Du behöver inte skala eller kärna ur men skär bort skadade delar.
  • Lägg över äpplena i kastrullen och tillsätt vatten. Koka 20-30 minuter tills frukten är mosig.
  • Häll massan i en saftsil och låt rinna av. Om äpplena är fasta kan man först grovsila massan genom exempelvis en pastasil och sedan låta rinna av i saftsilen.
  • Mät upp saften och tillsätt 5 dl socker per liter avrunnen saft. Koka upp och skumma väl. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor.
  • Tipset! Om du fryser in saften kan sockermängden halveras.