– Det kändes som om det landade en utomjording. Något som aldrig tidigare hade skett hände. Det var som en feber.

Så beskrev den rumänska författaren Carmen Firan känslan när den rumänska revolutionen inträffade i december 1989. Händelserna har kallats den första revolutionen som direktsändes i teve. Vi är många som minns tevebilderna när diktatorn Nicolae Ceausescu skulle hålla tal inför en stor folksamling i Bukarest och folket, som tidigare alltid lyssnat lojalt, nu började bua och vissla. Ceausescu kom av sig, försökte igen, men allt var försent. Gatustrider tilltog och till slut avrättades Ceausescu och kommunismen föll.

Carmen Firans författarkollega Daniela Zeca-Buzura framträdde sida vid sida med Carmen på seminariet på Bokmässan. Zeca-Buzura var yngre och var en av dem som protesterade mot regimen.

– Jag minns skjutningarna och att gatorna var blodiga. Man måste komma ihåg att den rumänska revolutionen var den blodigaste i Östeuropa, i andra länder gick det mer fridfullt till.

Carmen Firan påminde om att diktatorn Ceausescu hade bedrivit en hård befolkningspolitik. För att öka födelsetalen hade han bland annat totalförbjudit abort.

– Men det var de unga som demonstrerade. Alla dessa barn fällde diktatorn. Ibland kan skapelsen förstöra skaparen.