Hur godkänns arbetsskador?
Jag är en sjukskriven busschaufför som skadat mig när jag kört buss på arbetet. Utredning pågår om vilken diagnos jag har. Jag har skickat in en arbetsskadeanmälan som finns hos Försäkringskassan. Vad är viktigt för att få arbetsskadan godkänd? Ska jag bevisa att fler busschaufförer än jag fått samma skada? Eller handlar det bara om mig?
/Orolig medlem
SVAR: Handlar det om ett olycksfall eller om en arbetssjukdom orsakad av till exempel felaktiga kroppsställningar under lång tid? Orsaken till skadan kan kräva lite olika typer av åtgärder.
Det är viktigt att alla arbetsskador anmäls. För att få ersättning från Försäkringskassan, så kallad livränta, räcker det dock inte med att du har en arbetsskada. Du måste också ha nedsatt förmåga på minst en femtondedel att skaffa inkomst till följd av arbetsskadan. Denna nedsättning måste också kunna antas bestå i minst ett års tid. Så länge man inte uppfyller dessa grundläggande krav gör Försäkringskassan sällan en utredning av omständigheterna i arbetet.
Om vi utgår från att du uppfyller de formella kraven och att själva sambandet ska prövas är utredning av skadliga faktorer i arbetsmiljön och medicinsk dokumentation det viktigaste. Försök se till att sjukhusets utredning blir så gedigen som möjligt och diagnoserna så specifika som det går. En diagnos som ”värk i kroppen” blir nästan omöjlig att få igenom, medan till exempel en ”tendinit” i axeln för den som lyft mycket på jobbet kan vara lättare. Be läkarna uttala sig om orsaken till skadan kan vara arbetet. Ett par speciella kliniker i landet är specialiserade på arbets- och miljömedicin och dem kan man få remiss till. Finns gamla medicinska journaler kan dessa bidra med information, till exempel om du haft besvären länge och sökt vård för dem genom åren. Kanske står det i journaler från tidigare år att du får besvär av arbetet?
I slutändan blir det fråga om utredning i ditt specifika fall och om det finns stöd i den vetenskapliga forskningen för att det du utsatts för kan orsaka de aktuella sjukdomsbesvären.
Har flera kolleger fått samma besvär och kontaktat företagshälsovården kan det tala för samband, men sådana uppgifter kan vara svårare att få fram. Försäkringskassan rådfrågar i princip alltid en av sina egna läkare, så det kan vara svårt att stå emot utan stöd från egen medicinsk expertis. Arbetsskador är bland de mer komplexa fallen både juridiskt och medicinskt, så jag råder dig att ta kontakt med ditt lokala fack för att få hjälp med processen.