– Stockholmarna har med detta valresultat visat att man vill ha en förändring och prioritera gemensamma framtidssatsningar på jobb, skola, omsorg och fler hyresrätter framför fyra år till med privatiseringar och skattesänkningar, säger Socialdemokraternas frontfigur i Stockholm, Karin Wanngård.

Men S kan knappast skryta med någon valframgång i Stockholm. Partiet tappar ett mandat jämfört med förra valet och får förlita sig på en majoritet tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, som ser ut att få 3 mandat i Stockholms kommunfullmäktige.

I Göteborg är de röd-gröna partierna tillsammans med Fi klart större än Alliansen men ser inte ut att få majoritet. Vägvalet och Sverigedemokraterna får nyckelroller.

– Vi var förberedda på ett osäkert parlamentariskt läge i Göteborgs stad, och vi vet inte exakt hur rösterna ser ut innan onsdagen är räknad, kommenterar kommunalrådet Anneli Hulthén (S) som fick se sitt parti rasa från 29,4 procent 2010 till 22,4 procent i det här kommunalvalet.

Även i Malmö backar Socialdemokraterna men kan med stöd av V, MP och Fi (2 mandat) fortsätta styra kommunen.

Många av landets kommuner kommer förmodligen ha knepiga parlamentariska lägen att reda ut den närmaste tiden, på grund av Sverigedemokraternas framgångar. Man kan till exempel fråga sig hur de ska lösa situationen i skånska Örkelljunga där SD tar en fjärdedel av mandaten i fullmäktige. Örkelljunga är Sverigedemokraterna starkaste fäste i årets kommunalval, 24 procent lade sin röst på partiet där.

Det har kastats om en hel del vad gäller partiernas starka fästen. I Fagersta har Vänsterpartiet tappat 26,2 procentenheter, ner till 29,7 procent. I stället tar Degerfors över förstaplatsen för V-kommuner.

Och både Smedjebacken och Lomma, som KA beskrev som de starkaste röda respektive blå kommunerna i nummer 14/14, tappar sina tätpositioner och tappar rejält. I stället blir Munkfors den starkaste S-kommunen och Vellinge den blåaste kommunen.

Nazistiska Svenskarnas parti som siktade på minst tio kommunala stolar i valet ser, enligt de preliminära valresultaten inte ut att ha kommit in någonstans i Sverige.

Partiernas starkaste fästen

  • M – Vellinge 48, 1 procent
  • FP – Skinnskatteberg 30 procent
  • KD – Markaryd 45,1 procent
  • C – Mönsterås 40,9 procent
  • S – Munkfors 58,3 procent
  • V – Degerfors 42,2 procent
  • MP – Stockholm 14,3 procent
  • SD – Örkelljunga 24 procent
  • Fi – Simrishamn 8,9 procent