Klockan är strax efter nio och på Södersjukhuset är det liv och rörelse i korridorerna. Morgonarbetet har redan pågått i ett par timmar.  

– Jag tittade inte i går kväll men såg nu på morgonen att sossarna vann. Det är ju viktigt med politik, men inget jag egentligen funderar så mycket på, säger Katherine Gonazàlez, undersköterska på avdelning 32.

Vid informationsdisken sitter kollegan Jacqueline Olivera och koordinerar transporter av patienter. För henne är vården och skolan de viktigaste frågorna.

– Det är ungarna och våra gamla och sjuka som är viktigast. Jag hoppas att det blir mer kvalité nu efter maktskiftet. Men jag tror inte politikerna förstår hur vi inom vården har det, hur det faktiskt såg ut nu under sommaren till exempel. Trots alla larmrapporter är det ingen som tar sig tid att komma hit och se hur det fungerar.

Även undersköterskan Isadora hoppas på förändring.

– Men det kommer ta tid, tror hon.

Hon är inte förvånad över Sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet.

– Inte förvånad, men det gör mig ändå orolig. Det är svårt att säga vad det beror på men kanske handlar det om att folk är trötta på allt som hänt, att folk är arga helt enkelt. Kanske hade politikerna kunnat förebygga det här genom att hålla ihop bättre, säger hon.

Isadora menar att vården skulle behöva mer personal och högre löner.

– Folk går verkligen på knäna och lönen är skamlig. Mer personal skulle ge en bättre vård och en bättre säkerhet. Det kanske kostar, men då får man väl ta en skattehöjning.

På avdelning 27 ett par trappor upp funderar undersköterskan Lenny Tärnström på hur det kommer sig att partier som profilerat sig hårt i specifika frågor gjort framsteg.

– Kanske är det en generationsfråga? Det har blivit lättare att engagera sig i enskilda frågor och driva dem. Man tycker att det borde uppmuntra till samarbete över gränserna, men blocken är ju så statiska.

Viktigaste vårdfrågan för Lenny Tärnström är hårdare kontroll på privata bolag.

– Jag tycker absolut att man ska få ta ut vinst, men hårdare kontroll och kollektivavtal – det behövs!

Arbetskamraten Anders Kvarnström, undersköterska på resursteamet, är bekymrad över Sverigedemokraternas starka stöd.

– Det går bara inte ihop med värderingarna inom mitt yrke. Vi ska behandla alla människor lika.

Samtidigt är han glad över att det blev ett regeringsskifte.

– Jag har sett konsekvensen av alliansens politik. Man har satsat på privat sektor och akutsjukvården har blivit eftersatt. Sen är det ju inte så lätt att få kontakt med våra politiker heller. Jag har försökt föra en diskussion med Filippa Reinfeldt via hennes instagramkonto, men hon svarade bara att jag inte visste vad jag pratade om och blockade mig, berättar han.