Med två dagar kvar till valet kallade Kommunals ordförande Annelie Nordström och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till presskonferens i bussförarnas personalrum på Gullmarsplan i Stockholm. Med sig hade de en opinionsundersökning från Novus som visar att tre av fyra LO-medlemmar vill höja taket i a-kassan. Två av tre är negativa till att förlänga tiden för provanställning, som alliansen har meddelat att de vill.

– Det är i grunden tryggheten som valet handlar om för våra medlemmar. Att kunna ha ett bra arbetsliv med schyssta villkor. Det är en sådan oro ute på arbetsplatserna i dag för att förlora jobbet när a-kassan erbjuder ungefär 50 procent av den tidigare lönen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Thorwaldsson framhöll att de visserligen inte är nöjda med den höjning av a-kassan som Socialdemokraterna föreslår, men att alliansen har meddelat att de inte vill höja taket alls under kommande mandatperiod.

– Det är en av västvärldens sämsta försäkringar för arbetslöshet och det i sin tur resulterar i att folk inte vågar byta jobb. Där är ett annat av de borgerliga partiernas förslag riktigt dåligt – att fördubbla tiden för provanställning från 6 till 12 månader. Det kommer effektivt att stoppa all rörlighet på svensk arbetsmarknad.

Kommunals ordförande Annelie Nordström lyfte fram att många av Kommunals medlemmar är visstidanställda och menade att otryggheten är en av de största anledningarna till att för få vill jobba inom välfärden.

– Det är den här sektorn och handeln som är vår tids daglönare med mössan i handen. Det är inte ett värdigt arbetsliv. Vi kommer inte att kunna rekrytera den arbetskraft som behövs till äldrevården om vi fortsätter att behandla medarbetarna på det här sättet, säger Annelie Nordström.

Annelie Nordström och Karl-Petter Thorwaldsson lyfte också fram de utförsäkrade, där en stor andel är medlemmar i Kommunal, och välkomnade att Socialdemokraterna vill ta bort tidsgränsen i sjukförsäkringen.

– De fåtal hundralappar som Kommunals medlemmar har fått i sänkta skatter kan inte lappa igen de enorma revor som socialförsäkringssystemen och välfärden har fått under de åtta år som vi har bakom oss, säger Annelie Nordström.

Hon gav också besked om Socialdemokraternas förslag om att frågan om rätt till heltid i kommunerna ska lösas med nationella kollektivavtal i stället för lagstiftning.

– Vi tycker att det kan vara lika bra och till och med bättre än lagstiftning. Blir det en tillräckligt stark majoritet för de partier som vill det här i SKL så finns det goda möjligheter att göra nationella kollektivavtal. Det kan vara precis lika starkt som lagstiftning, så det är en bra idé, säger Annelie Nordström.