Hade jag rätt att få veta löneläget?
Jag arbetar som kokerska i en grundskola som varit på entreprenad i ett antal år, lika länge som jag har arbetat där. Min chef har varit skolans rektor. Entreprenörskapet har nu upphört och jag ska då tillhöra kostavdelningen i kommunen. Inför mitt första lönesamtal med min nya chef tänkte jag att jag ville veta ungefär vad de andra kockarna tjänar i kommunen.
Först skrev jag till facket här i stan och frågade efter lönerna för kockarna. Jag fick svaret att de inte ger ut de uppgifterna, men att jag kunde fråga personalavdelningen. Där svarade de att de inte heller ger ut uppgifter, utan att jag måste kontakta löneavdelningen. Där svarade de att jag måste kontakta personalavdelningen... Jag ringde dem för andra gången och fick då höra att jag måste fråga min chef som är kostchefen i kommunen. Till slut gav jag upp. Jag ville alltså bara veta hur jag låg till lönemässigt.
Jag undrar om inte offentlighetsprincipen skulle gällt för mig? Hur borde jag gjort för att få ett svar?
/Tacksam för besked
SVAR: Offentlighetsprincipen är en viktig princip i ett demokratiskt samhälle. Enligt en av våra grundlagar, tryckfrihetsförordningen, står det var och en fritt att ta del av allmänna och offentliga handlingar. Uppgifter om lön för anställda i en kommun är en allmän handling och en sådan ska lämnas ut om det inte möter hinder på grund av sekretess. Normalt sett omfattas inte uppgifter om lön av sekretess.
En annan viktig princip är att en begäran om att få ut en allmän handling ska behandlas skyndsamt. Med skyndsamt menas enligt JO, Justitieombudsmannen, att besked i frågan bör lämnas redan samma dag som begäran har gjorts. Kommunens agerande mot dig går stick i stäv med offentlighetsprincipen och man kan förmoda att JO skulle ha haft synpunkter. Ett tips till den som vill ha ut en allmän handling är att begära ett snabbt beslut med besvärshänvisning. Om man får nej kan beslutet överklagas till kammarrätten.