Dagen efter att alliansen presenterade sitt valmanifest var det dags för Socialdemokraterna. S lovar reformer för 40 miljarder kronor och ställer det mot alliansens löften på dryga 13 miljarder. Löftena ska bland annat finansieras med höjda skatter på banker och miljoninkomster, höjda arbetsgivaravgifter för unga och slopad restaurangmoms.

De flesta av förslagen var kända sedan tidigare. Socialdemokraterna lovar att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det ska uppnås bland annat med jobbgarantin för unga arbetslösa, där alla inom 90 dagar ska ha fått jobb, praktikplats eller utbildning. S vill även avskaffa Fas 3 och införa ”extratjänster” inom offentlig och ideell sektor för långtidsarbetslösa, som till skillnad från Fas 3 ska vara jobb som behövs och ge riktig lön.

Socialdemokraterna lyfter också fram arbetsvillkoren och ”vinstjakten” inom vård och omsorg.

– Riskkapitalister hör inte hemma inom svensk välfärd och vi kommer att göra det omöjligt att dra ner på personal för att göra vinst, sade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin på en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

S lyfter också fram arbetsvillkoren och säger precis som tidigare att heltid och fasta anställningar ska vara norm på svensk arbetsmarknad.

– Inte minst i den kommunala sektorn ser vi att många jobbar ofrivillig deltid. Våra företrädare kommer sätta sig vid bordet på SKL-sidan och sträcka ut en hand och säga att nu erbjuder vi nationella kollektivavtal där heltid är norm. Vi ska självklart bekämpa delade turer i samma veva, sade partiledaren Stefan Löfven.

S vill att visstid bara ska tillåtas under två år under en femårsperiod och att anställningsformen ”allmän visstidsanställning” ska ses över.

Partiet vill öka resurserna till sjukvården och äldreomsorgen. Det ska bland annat ske genom höjda statsbidrag till kommunerna så att de kan öka kvaliteten inom äldreomsorgen.

Fler löften från S

  • Totalt 32 000 traineeplatser för unga inom välfärden.
  • På sikt ska taket i sjukpenningen höjas till tio prisbasbelopp. Ersättningen ska vara 80 procent av lönen under hela sjukdomsperioden och den bortre tidsgränsen ska tas bort.
  • Sänk skatten för pensionärerna.
  • Maxtak på 15 barn per grupp i förskolan.
  • Höj taket i a-kassan så att den som tjänar 25 000 i månaden får 80 procents ersättning under hela ersättningsperioden.
  • Höjt barnbidrag och studiebidrag för gymnasiestudenter med 100 kronor i månaden från och med 1 januari 2015.
  • Svenska kollektivavtal ska gälla för alla på svensk arbetsmarknad.