Den 55-årige vårdaren knivskars vid lunchtid på lördagen på boendet, som ligger i Tullinge söder om Stockholm. Boendet är ett hem för personer med neuropsykiatriskt funktionshinder. Den misstänkte gärningsmannen är en 21-årig man som bodde på boendet. Han är nu gripen av polisen.

– När brukaren kom till boendet upplevde personalen det direkt som en ökad hotbild, berättar Lelle Eriksson, sektionsordförade för Kommunal i Botkyrka.

Hade de anställda begärt dubbelbemanning?

– Nej. På ett serviceboende har man oftast brukare med hög social förmåga, då har man lägre bemanning för det brukar inte vara konflikter. Men just i det här fallet fanns det en ökad hotbild, upplevde personalen. Då borde kommunen ha agerat för att ha skyddat personalen och det agerandet ser inte vi. Man borde åtminstone ha infört överfallslarm.

Kommunal tycker också att Botkyrka kommuns krisstöd har varit undermåligt.

– De var och pratade med personalen samma dag, men det var inget organiserat krisstöd.

Kommunalarbetaren har sökt chefen för vård och omsorg i Botkyrka, Anne Lundkvist, för en kommentar utan resultat. Så här säger hon om kritiken till Aftonbladet:

– Om vi hade sett att det funnits en riskbild hade vi haft andra rutiner.

Lelle Eriksson berättar att flera inte har vågat gå till jobbet sedan mordet skedde.

– De är i chock. 55-åringen var en erfaren vårdare, han kunde verkligen det här.

Förutom polisutredningen har kommunen också anmält sig själva till Arbetsmiljöverket. Verket kommer nu att besöka arbetsplatsen.