Klockan 17.30 på fredagen utfärdade Hård Lars Andersson ett skyddsstopp mot limning av SD–affischer på bussar i Nobias depå och körning av bussar i Södertälje med SD–affischer.

Endast han och Arbetsmiljöverket kan häva skyddsstoppet.

– Jag bedömer att stoppet åtminstone gäller till måndag morgon klockan åtta då Arbetsmiljöverket öppnar på nytt. Det är knappast troligt att de tar ställning till skyddsstoppet innan dess, säger han.

Skälet till hans skyddsstopp beror enligt honom på att Nobina är i klorna på SL som tvingar bussföretagen att köra med SD:s affischer uppklistrade.

– Detta strider mot Nobinas värdegrund som vi är eniga om. Men Nobina kan inte säga nej. För att skydda arbetsgivaren mot SL:s krav utfärdar jag skyddsstoppet. Ännu viktigare är att en stor del av personalen är invandrare. Hur tror du att det känns i magen på dem om de tvingas köra runt med SD:s främlingsfientliga budskap på bussarna?

Hård Lars säger att han försvarar personalens psykosociala arbetsmiljö, men också deras säkerhet.

– Det finns många invandrare i Södertälje. Det finns stor risk för att bussarna utsätts för skadegörelse och att förarna drabbas av hot eller våld om bussarna kör runt med annonser från ett främlingsfientligt parti.

Är inte skyddsstoppet ett angrepp på våra demokratiska principer om att alla har rätt att fritt uttrycka sina åsikter? Hindrar inte du SD:s rätt att bli behandlat som alla andra partier?

– Blanda inte ihop politik och arbetsmiljö. Jag agerar för att skydda arbetsgivarens värdegrund och de anställdas psykosociala och fysiska arbetsmiljö. Vad jag tycker om SD som privatperson är en helt annan sak, säger Hård Lars Andersson.