Partiet vill kalla den nya lagen för ”Lex Serafen” efter vårdcentralen Serafen i Stockholm som år 2007 såldes av landstinget till sju läkare för 700 000 kronor. Fyra år senare sålde läkarna vårdcentralen vidare till storföretaget Capio för 20 miljoner kronor.

Socialdemokraternas nya lag ska göra det möjligt för det allmänna att kräva köparen på mer pengar i efterhand om en domstol bedömer att försäljningen har skett med underpris.

– Det har ju skett en hel del utförsäljningar under de senaste åren, och en del av dem har skett till ett ganska rejält underpris. Men det går inte att kräva en återbetalning eller att kräva att få pengar tillbaks eller böter eller den typen av saker, så vi vill ändra lagstiftningen, så att man faktiskt kan göra det, säger Carin Jämtin till Sveriges Radio.

Om partiet vinner valet vill Socialdemokraterna utreda en sådan lagstiftning och införa den snarast.