Bakgrunden är att Nobina inte anser att det finns tillräckligt mycket jobb på sommaren för att kunna erbjuda förarna heltid under hela året. Alternativet var då att de nio förarna skulle bli säsongsanställda och tvingas stämpla eller bara få jobba som timvikarier under sommaren.

I stället kom alltså Nobina och Kommunal överens om tillsvidareanställningar med 90 procent av lönen.

– De jobbar 100 procent under vinterturlistan, därefter har de fyra veckor semester och fyra veckors ledighet som de har arbetat in under vintern. De har 90 procents lön hela året, berättar Tove Klingsby Svedin, som är regionalt fackligt ombud för Kommunal.

Hon är själv relativt positiv till avtalet.

– Jag tycker det är bättre än alternativet som innebar säsongsanställning. Då skulle man bara ha varit anställd från augusti till juni.

Men det är en slags löneminskning?

– Ja, det är en löneminskning på mellan 2 500 och 3 000 kronor per månad före skatt.