Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om Nobinas övertagande av kollektivtrafiken i Sundsvall. Flera förare som jobbade för den tidigare entreprenören Keolis har fått sämre anställningstrygghet och osäkra jobb. Många tvingades också söka om sina tjänster.

En av förarna som drabbades var Berth Haka, kallad ”Kaptenen”. Han hade haft fast jobb i tio år, men är nu degraderad till timanställd. Haka har gjort sig känd bland Sundsvalls trafikanter som en förare som sticker ut näsan och skämtar med sina passagerare under turerna.

– Det är väldigt många som känner igen mig då jag kanske är lite annorlunda än andra busschaufförer. Jag brukar snacka en hel del i bussens mikrofon, som flygkaptener gör, och bjuda på lite vitsar eller något annat kul. Jag vill sprida den glädje jag känner när jag går till jobbet varje dag, säger Haka till Sundsvalls Tidning.

Nu har resenärerna ställt sig på Hakas sida och har skapat en namninsamling för att han ska återfå sin fasta anställning. Över 500 personer har skrivit på i solidaritet med Berth Haka.

Men Nobina är kallsinniga:

– Det kommer inte att påverka våra beslut. Vi gör ingen skillnad i vårt sätt att rekrytera på grund av en namninsamling. Men det är kul att de engagerar sig, säger företagets vice vd Henrik Birath till Sundsvalls Tidning.