För den som vill sjunga sig till den rätta politiska känslan är Röda sångboken (Leopard) ett bra val. Här kan man höja rösten till nyare sånger som den heteronormkritiska ”Tills den dagen” och ”Fuck you” av Lily Allen (skriven till George W Bush) eller ta ton till klassiker som ”Staten och kapitalet” och ”Workers of the world awaken” som skrevs 1915.

 

 

För den som har tröttnat på att arbetslinjen anses vara den allenarådande vägen, ”After work. Farväl till arbetslinjen” red. Kristian Borg (Verbal) Är det verkligen fler jobb vi vill ha och behöver? ”After work” diskuterar arbetsförkortning och medborgarlön – här handlar det inte längre om arbetslinjen utan om arbetskritik.

 

 

För den som hör alla partier tala om jämställdhet och undrar vad som egentligen hänt i frågan de senaste 50 åren. I ”Vad bör göras?” av Yvonne Hirdman (Ordfront) får man den bakgrund som behövs för att kunna tänka och gå framåt med nya lösningar, nya tankar och nya visioner.

 

 

 

För den som undrar om det finns politiska visioner för vår tid. ”Världens kris – vänsterns lösningar” (Tankesmedjan Tiden) är en antologi om politikens möjligheter efter finanskrisen och ger förslag på vägar framåt. Här finns texter om prekariatet (Guy Standing) och ett globalt Saltsjöbadsavtal (Monika Arvidsson). Red. Katrin Kielos och Jesper Bengtsson.

 

 

För den som vill förstå varför Reinfeldt har suttit vid makten i åtta år och hur makt­övertagandet gick till. Aron Etzler har skrivit den ultimata boken om politik som innehåll och spel. ”Reinfeldteffekten” (Leopard) är säsongens politiska bok och handlar nästan lika mycket om S som om M (mellan raderna kan man också finna V:s nya strategi).

 

 

För den som är intresserad av politik, historia och ett bra berättande, ”Wolf hall” av Hilary Mantel (Weyler). Den öppnar dörren rakt in i det brittiska 1530-talets maktstrider. Henrik VIII:s politiska vägval i kärleken som påverkar hela maktbalansen mellan kyrka och stat, och Thomas Cromwells klassresa från smedson till kungens högra hand och rådgivare.

 

 

För den som vill ta del av tankarna i årets mest omtalade bok (trots att den ännu inte finns på svenska) kan ta genvägen via Jesper Roines ”Thomas Pikettys Kapitalet i det tjugoförsta århundradet” (Volante) som sammanfattar och analyserar Pikettys verk om en ökande ojämlikhet i samhället samt kompletterar med svenska perspektiv.