Kockarna Johan Kalander och Anders Persson jobbar normalt i Viktoriaköket på Kaptenens äldreboende i Kramfors. Där lagar de mat till två äldreboenden och en liten lunchservering för allmänheten.

Men idag stod de istället i Visby och lagade mat, till deltagarna på ett seminariet ”Att äta billigt kan stå oss dyrt” som ordnades av Kommunal och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

”Jättegott” och ”välkryddat” var några omdömen bland åhörarna, och uppe på scenen fick kockarna frågan om de äldre i Kramfors kan räkna med så här god mat varje dag.

– Absolut! I Kramfors har vi utbildad, kompetent personal, svarade Anders Persson.

Att just de stod för maten beror på att Kramfors har lyckats bra med att få svensk och ekologisk mat på kommunens matsedlar. 90 procent av köttet är svenskt och 25 procent är ekologiskt. Dessutom är över 80 procent av de som äter maten nöjda.

Kommunens kostchef Karin Lidén berättade lite om hur de lyckats: Förutom att de har utbildat all personal så ställer de höga krav på leverantörerna. Skickar de utländskt kött istället för det svenska som beställts, så skickar kommunen tillbaka det – plus en faktura på den tid de lagt ner på att rätta felen.

Dessutom gäller det att inte vänta in tröga politiker, tycker Karin Lidén.

– Vi kör, och så får de väl säga ifrån om det inte är bra. Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse, sa Karin Lidén.

Arrangören LRF har förstås ett uppenbart intresse i att verka för mer svensk mat på kommunernas matsedlar. För Kommunal är intresset kanske inte lika uppenbart, men det handlar om att höja statusen för lantarbetare och måltidspersonal.

Kommunals ombudsman Jan Rehn beskrev samarbetet med Lantbrukarnas Riksförbund som en ”ny förälskelse”.