Redan nu pågår bygget av fotbolls-VM 2022. Då ska turneringen hållas i Qatar – men den internationella fackföreningsrörelsen kräver att FIFA omprövar sitt beslut att ge VM till Qatar om inte landet förbättrar villkoren för migrantarbetarna. 

Qatar är ett av världens rikaste länder, kanske till och med världens rikaste land. Men det är en rikedom med en extremt smutsig baksida. 

– Arbetsmarknaden i Qatar bygger på ett modernt slaverisystem. 85 procent av arbetskraften är migrantarbetare. Det vill säga att 85 procent av alla som arbetar i landet saknar rättigheter. De har inte rätt att förhandla och saknar rätten att organisera sig i en fackförening. De har ingen röst. De kan inte byta arbetsgivare och kan inte heller lämna landet utan tillstånd från sin arbetsgivare.

Det sade Jin Sook Lee från BWI, den fackliga internationalen för bygg- och träarbetare under ett LO-seminarium som handlade om arbetarnas rättigheter i skuggan av stora sportevenemang som fotbolls-VM och OS.

Ett av den internationella fackföreningsrörelsens krav är att systemet som Jin Sook Lee talar om, som kallas Kafalasystemet, måste bort. Det handlar om en form av arbetstrafficking där migrantarbetare är helt utlämnande till arbetsgivaren.
Tim Noonan fanns på plats från världsfacket ITUC.

– Om Qatar inte förändras måste FIFA ändra beslutet om att hålla fotbolls-VM i Qatar 2020. Man kan inte hålla fotbolls-VM i ett land som har slavliknande villkor. Qatar är det rikaste landet i världen. Om de bara ville skulle de kunna ändra villkoren över en natt.

Vad kan man då göra?

Tim Noonan pekade på vikten av information – kunskap är makt – och av att föra en dialog med Qatar. Fackens strålkastarljus på Qatar är en del av en större strategi, berättade han och konstaterade att ”man måste börja någonstans”, och att det var så fackföreningsrörelsen startade för över hundra år sedan, man tog ett steg i taget.

– Var och en kan göra någonting. Oavsett om man gillar sport, är med i en fackförening så finns det en plats för just dig att delta i kampen för schysta rättigheter i Qatar. Du kan delta i kampanjen, gå med i en fackförening, helt enkelt engagera dig och delta, sade Tim Noonan.

Kampanjen ”Re-run the vote. No Word cup without workers rights” (som syftar till att FIFA ska dra tillbaka tilldelningen av VM) har en egen webbsida, du hittar den här.