För flitiga KA-läsare är författarnamnet kanske inte helt okänt. Agneta Thomasin Svensson är tidigare publicerad i vår novellantologi ”Var ligger min arbetsplats i morgon?”. Men den nya diktboken ”Den vita baracken” är första gången hon kommer ut med en helt egen bok.

– Jag gjorde en del anteckningar när jag jobbade på boendet, sen har jag kommit ihåg ganska mycket.

Sammanlagt jobbade Agneta ungefär två år på boendet. Boendet är nedlagt i dag, något som var viktigt för att Agneta med sin tystnadsplikt skulle kunna skriva om det. I dikterna skildrar hon, med en skarp iakttagelseförmåga, miljöer och personöden från boendet. Så här kan det låta:

Tackar för maten
hjälper till att sopa
ger ett handtag
kastar kniv på sitt rum till
tonerna av Tjajkovskij
läser tidningen till kaffet
krossar speglar
klär av sig på överkroppen bland blänkande skärvor

ögon som vindar
pratar för sig själv

Agneta Thomasin Svensson har beslutat att skänka 30 kronor av varje såld bok till Räddningsmissionens fältverksamhet för hemlösa i Göteborg.
– Jag ville ge tillbaka. Jag har lånat nånting, kan jag känna.

Boken ”Den vita baracken” kan beställas från Agnetas egen hemsida.

Agneta Thomasin Svensson är också aktuell i en ny antologi, den här gången utgiven av LO, ABF och Föreningen Arbetarskrivare. Den heter ”Jag älskar mitt yrke, men …” och innehåller en rad kortare texter av arbetare runt om i Sverige.