Detta är ultralöpning
Löpning på sträckor längre än maraton, alltså över 42 195 meter.
Det finns olika typer av tävlingar. Tidslopp går ut på att springa flest varv på en rundbana på en given tid, till exempel sex timmar. A till B-lopp går ut på att ta sig från en plats till en annan. Banan kan gå i terräng eller på asfalt.

Sporten växer
Intresset för att delta i alla möjliga lopp har ökat kraftigt på senare år. Allt fler vill också göra de mer extrema prestationerna, som Triathlon och Klassikern.
Även ultralöpning ökar stort: 1984 ordnades det första 100-kilometersloppet i Sverige, med 20 personer som fullföljde. I år anordnas minst tio lopp på den distansen, med sammanlagt många hundra deltagare.

Nyttigt eller farligt?
Ultralöpare är generellt friskare än genomsnittet. Men det är svårt att säga om de är friska för att de springer eller om de springer för att de är friska. Vissa studier visar på ökad risk för hjärtbesvär, allergier och astma hos långdistanslöpare. Det mesta tyder på att det är nyttigare att vara ultralöpare än att vara inaktiv. Mest hälsosamt är dock att träna måttligt.