Detta är själva grunden

● Lär dig skilja på hunger och mättnad. Läs på förpackningen vad maten innehåller och ät bara sådant som du förstår vad det är. Ät enligt 80/20-procentsregeln. Du äter då medvetet så rent som möjligt 80 procent av tiden och får slarva lite mer 20 procent av tiden.
● Ät frukost, lunch, middag och två-tre mellanmål. Ät måttliga portioner.

Den här maten är okej

● Råris, quinoa, frukt i mängd efter individ.
● Lax, tonfisk, skaldjur, kyckling (inte marinerad), nötkött, vilt, fläsk utan svål, ägg, sojamjölk.
● Bönor, linser, ärtor.
● Grönsaker.
● Rapsolja, olivolja, avokado, nötter och mandlar. Bregott och smör i måttliga mängder.
● Kryddor. Vitlök, chili, inge­fära, kanel.

Så kommer du i gång

Ta en halvtimmes promenad varje dag eller en timme varannan dag. Styrketräna två gånger i veckan med kroppen som belastning och gör sedan de nya aktiviteter du gillar.

Nybörjare? Här är bästa tipsen

● Du ska inte överanstränga eller skada dig. Prata gärna med någon som tränat ett tag och få tips.  Eller ta kontakt med en träningsanläggning och fråga någon utbildad och kunnig friskvårdsinspiratör där.
● Under vila och återhämtning bygger du upp dig och blir starkare. Träna var tredje dag i början och sedan max varannan dag. Tränar du mer än tre-fyra pass i veckan krävs det en helt annan uppmärksamhet för att inte någon del av kroppen ska bli överbelastad. Att träna all round två-tre gånger i veckan räcker gott.
● Är du utan energi? Utmattad? I så fall bör tempot vara extremt långsamt första tiden för att sedan ökas på.
● Investera i en balansplatta eller pilatesboll för stabilitetsövningar. Bara att sitta på bollen och hålla balansen eller att stå på en balansplatta och hålla balansen är effektivt och skapar styrka inifrån.

Beas 3 bästa råd

1 Skratta! Sommaren är här. Var med goda människor som får dig på bra humör och tänk efter vilken glädje du själv kan bidra med.

2 En god bok i hängmattan. Nu är tid för återhämtning, dags för reflektion och vila.

3 Ta det lugnt med alkoholen, den är en stor bov för magen, humöret och vikten. Njut gärna av ett glas vin på fest eller under glada kvällar med grannarna,  men ta alkoholfria dagar på semestern också.  Märker du att du inte är riktigt glad en dag utan en kall öl eller ett glas vin är det ett tecken på att du bör vila från alkohol den dagen och sen sova ut.