– Den här 75-dagarsregeln har drabbat mig hårt, säger Kerstin Lundgren.

Hon har jobbat i äldreomsorgen sen 1978, mest i Stockholm, men flyttade hem till Piteå för fyra år sen och erbjöds då timanställning. Ett år senare hade hon uppnått gränsen för deltidsstämpling på 75 dagar. Det innebär att hon inte både kan jobba och få a-kassa. Hon måste välja. Nu kan hon inte tacka ja när sms:et kommer på morgonen om ett arbetspass på några timmar. Får hon inga fler pass den veckan blir det en veckoinkomst bas­erat på en dags arbete. Regelverket för deltidsstämpling medger att man tackar nej, om arbetet ger mindre pengar än a-kassan.

– Jag fick en förfrågan om ett 10 timmarspass en söndag, jag chansade och tackade ja. Men sen kom det inga fler förfrågningar. Jag förlorade minst 1 000 kronor på att gå och arbeta den dagen, så det gör jag inte om, säger hon.
Hon har försökt få a-kassan att gå med på att hon ska kunna lägga ihop utspridda enstaka arbetspass till en och samma vecka i redovisningen, men det tillåter inte regelverket.

Hon har sjukpension på 25 procent. De resterande 75 procenten vill hon jobba.

– Kan jag arbeta så mycket får jag tusentals kronor mer kvar i handen per månad efter skatt jämfört med att stämpla i fyra veckor.

En regel i a-kassan som är till för att underlätta har i stället försvårat för Kerstin Lundgren. Eftersom hon är ensamstående med barn har hon 150 extra dagars ersättning, men det gör att hon inte kan få 75 nya deltidsdagar, så länge hon är på sin förlängda ersättningsperiod på sammanlagt 450 dagar. På grund av att hon tackat nej till jobb flera gånger blir hon heller inte erbjuden månadsvikariat på scheman under sommarmånaderna. Förutom deltidsbegränsningen på 75 dagar har nertrappningen från 80 procents ersättning till 65 procent efter 300 dagar drabbat Kerstin Lundgrens ekonomi.

Hur får du det att gå ihop?

– Jag har min lilla sjukpension och så får jag lite pengar från Afa (Arbetsmarknadens försäkringsaktiebolag) varje månad. Men det är tufft vissa månader.

 

Vad tycker du att politikerna ska göra åt a-kassan?

 

Gunnell Forsén, 59, kyrkogårdsarbetare/vaktmästare, Degeberga:

”A-kassan ska återställas till hur den var före Alliansens moras! Bort med deltidsregeln, återställ ramtiden till den faktiska tid man har jobbat och inte 12 mån och höj taket!”

 

Helene Johansson Wifvesson, 50, kansliassistent, Växjö:

”Jag jobbar 25 procent på grund av en arbetsskada. Blir jag arbetslös kan jag inte få någon a-kassa, jag jobbar för lite. Hur går detta ihop med den så kallade ’arbetslinjen?’”

 

Evy Tungfeldt, 49, undersköterska, Garphyttan:

”Höj ersättningsnivån, skrota deltidsregeln, den hämmar arbetslösa att ta extra jobb på timme. Ha gärna kontroll på aktiviteten hos arbetslösa men ta bort aktivitetsrapporten. Se över karensreglerna, om ett företag går i konkurs bör inte personerna som drabbas få någon karenstid.”

 

Kerstin Nilsson, 65, jobbar inom äldreomsorgen, Getinge:

”Återställ a-kassan och höj ersättningsnivåerna.”

ID. Kerstin Lundgren

Yrke: Undersköterska.
Bor: Piteå.
Ålder: 55 år.
Inkomst om hon arbetar/ månad: 17 134 kronor före skatt plus ob och semesterersättning.
Inkomst om hon stämplar/månad: 11 480 kronor före skatt.