Gunilla:

Den här veckan har varit bra, jag och en kompis har varit på en tripp till Åland så då har jag druckit och ätit lite mera än vanligt. Men jag har motionerat på som vanligt med löpturer och bodybalance. Sprang 8,5 km i lördags och det gick väldigt bra. Sedan har jag stretchat mina lårmuskler ofta så nu har jag inte alls ont i dom. Har gjort krypövningarna och det funkade bra.

Jag slappnar av normalt med att lägga mig i soffan och ta det lugnt, slötittar lite på tv och så vidare. Ett annat sätt som är bra för avslappning är att ligga på spikmatta, det brukar jag göra ganska ofta när jag ska lägga mig och sova. Man somnar så skönt på den men jag brukar vakna efter ungefär 1,5 timme och ta bort den då känns det som tusen nålar bak på ryggen men det går fort över och jag somnar om igen. Spikmattan är bra för blodcirkulationen tror jag.

Andra saker som gör att jag slappnar av är att vara ute i naturen och lyssna på fågelkvitter, det är härligt tycker jag. Våren är en härligt årstid när man ser hur allting börjar knoppas och de växer så det knakar i skog och mark, en härlig känsla. Långsamma rörelser får jag genom träningen på bodybalance  och har även gjort lite av dom hemmavid.

De långsamma övningarna känns bra tycker jag, man får sträcka ut kroppen.  Efter avslappningsövningen känner jag mig lugn och rofylld i kroppen. Kombinationen att träna mer uthållighet och sedan vila känns bra. När jag sprang en längre sträcka än vanligt och sedan la mig och slappnade av kändes det skönt att jag tagit ut mig mer än vanligt. Kroppen hade fått sig en genomkörare.

 

Yvonne:

Den här veckan har vi varit på bodybalance, något som vi alla tre har fastnat för. Sen har jag joggat,  promenerat, gjort pilatesbollen och avslappningsövningen.
 
När jag slappnar av normalt sitter jag ligger jag i soffan med en bok eller slötittar på tv. Andra saker som gör att jag känner och gör avslappning är när jag är ute i naturen. Det är balsam för min själ, älskar att vara ute i skog och mark. Har lite svårt med de långsamma rörelserna eftersom jag har myror i kroppen och tycker inte om långsamma rörelser, men på bodybalance gör vi dom och det kan kännas skönt då. Jag upplever de långsamma rörelserna lite stressiga eftersom jag är lite för stressig av mig, vill att allt ska gå lite fortare. Känslan efter avslappningsövningarna är ju bra när man är avslappnad och har lyckats vara helt avslappnad, men jag ska göra övningarna varje dag så kanske jag klarar av att slappna av ordentligt.

 

Lotta:

Den här veckan har jag varit på bodybalance och tagit snabba promenader, även pilatesbollen har jag tränat på. Men nu har jag fått så ont i ryggen längst ner och ut mot höfterna så jag får nog ta det lite lugnt, ta promenader bara.

Avslappning för mig är att slänga mig i soffan efter jobbet och efter middagen, bara zappa på kanalerna och liga och jäsa. Andra saker som får mig att slappna av är att ta lugna promenader och lyssna på fåglarna som kvittrar. Brukar ligga i sängen en liten stund och göra långsamma rörelser. Funkar ibland och ibland inte. De långsamma rörelserna kan vara svåra få till ibland om man har mycket att tänka på, då kan det var svårt att slappna av. De gånger jag slappnade av ordentligt var känslan lugn och rofylldhet.

 

Bea Ahlperbys kommentar:

Hela elva av tolv veckor är redan ett minne och jag måste själv säga att tiden har gått fort denna gång. Av det jag läser så verkar var och en av er ha hittat en bra balans mellan träning och vila och precis som du skriver Yvonne att om det kryper i kroppen så är det extra viktigt att kunna genomföra något långsamt. Att öva på uthålligheten, vilket stabiliserar upp kroppens alla delar. Speciellt för leder och ligament där exempelvis stabilitetsövningar är a och o vid rehabiliteringsträning.

Nu går vi in på sista veckan och mitt enda råd är nu att fortsätta gör det ni har gjort. Starta inget nytt eller ta inte i för hårt på något sätt. Om ni gör en tuffare träning bör den ske minst fem dagar före vi ses. Sedan kan ni två dagar före vara ute i lite lättare tempo men ingen långre sträcka. Sista dagen är det helt vila som gäller innan vi ses igen. Detta för att kroppen inte ska vara i en nedbrytningsfas, som den hamnar i vid tuff träning, när ni ska göra testerna. Ni ska snarare känna er lite ”rastlösa” och pigga på måndag morgon. Absolut ingen träningsvärk!