Arbetsgivaren struntar i las!
Ett antal bussförare med olika tidigare erfarenhet jobbade extra vid behov på ett bussbolag. De hade börjat vid olika anställningsdatum hos bolaget. Efter en tid tog ett annat bussbolag över och extra anställda fick en ny anställning hos det nya bussbolaget, med samma anställningsdatum.
Måste det nya företaget följa någon företrädesrätt och erbjuda de timanställda en tillsvidareanställning vid en viss tidpunkt? Eller har företaget rätt att erbjuda vilken timanställd som helst en tillsvidareanställning med hänsyn till deras vilja? De är endast extra arbetskraft vid behov, för sex månader , som förnyas efter den tiden.
När ungefär tre år gått uppfyllde ett antal av extraförarna las-kravet samtidigt och bolaget erbjöd dem en deltidsanställning med samma startdatum.
Bolaget placerade de nya tillsvidare deltidsanställda på bolagets turlista eller rankinglista . Den listan ligger bakom företräde för att välja semesterveckor, arbetsschemagrupp, företräde för högre sysselsättning och så vidare. Tänk, att även en gruppchef kan strunta i las vad gäller att erbjuda högre sysselsättning! Här tillämpar bolaget vissa grunder som strider mot las vid lika anställningstid, det vill säga högre ålder. Facket har inte någon lista över deltidsanställda och inte heller någon aning om detta problem. Inte heller de deltidsanställda vet något om vem som får högre sysselsättning. Hur ska man ta reda på och lösa den tvisten? Vi behöver rättslig hjälp och hoppas att ni inte svarar med att vi ska ta kontakt med lokala fackombud. De är inte kunniga i sådana frågor.
/Önskar rättvis behandling
SVAR: Den som jobbar ”extra vid behov” är vanligen anställd bara när han eller hon utför arbete och det handlar då om en rad återkommande tidsbegränsade anställningar. Den som varit anställd mer än tolv månader under de senaste tre åren har företrädesrätt till återanställning. En sådan företrädesrätt kan också gälla mot den arbetsgivare som övertar en verksamhet. Då är dock förutsättningen att det handlar om en sådan verksamhetsövergång som avses i las paragraf 6b. Om så är fallet avgörs av vad som övergått till den nya arbetsgivaren, som materiella tillgångar, personal, lokaler och så vidare.
Företrädesrätten ger ingen ”rätt” till att bli erbjuden tillsvidareanställningar. En arbetstagare med företrädesrätt ska erbjudas lediga anställningar oavsett om det är fråga om tidsbegränsade anställningar eller tillsvidareanställningar och erbjudandena ska lämnas i turordning, det vill säga efter anställningstid. Vid lika anställningstid har arbetstagare med högre ålder företräde. En förutsättning för företrädesrätt till återanställning är att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för den nya anställningen. Den som haft en viss typ av tidsbegränsad anställning (allmän visstid eller vikariat) under sammanlagt mer än två år under en femårsperiod ska automatiskt få en tillsvidareranställning. Men allmän visstid och vikariat räknas var för sig och kan inte läggas ihop för att nå upp till två år.
Den som är anställd på deltid och som har anmält intresse för högre sysselsättningsgrad har rätt till detta under förutsättning att han eller hon har tillräckliga kvalifikationer för de nya arbetsuppgifterna. En ytterligare förutsättning är att arbetsgivarens behov av extra arbetskraft täcks genom att den deltidsanställda får gå upp i tid. Den arbetstagare som redan arbetar kvällstid kan alltså inte hävda företrädesrätt till högre sysselsättningsgrad om arbetsgivaren behöver mer personal kvällstid. Även vid företrädesrätt till högre sysselsättningsgrad gäller turordning utifrån anställningstid och, vid lika anställningstid, ålder.
En arbetsgivare som tänker anställa någon när någon annan har företrädesrätt till återanställning eller högre sysselsättningsgrad, ska först förhandla med berörd arbetstagarorganisation. Samma sak gäller när flera har sådan företrädesrätt. Vid sådana förhandlingar ska facket få det underlag man behöver, som listor på arbetstagare som anmält företrädesrätt till högre sysselsättningsgrad. Detta är en kortfattad beskrivning av vad som gäller enligt lag. Observera, att kollektivavtal kan innehålla andra regler.