När jag intervjuade Christine Falkenland för några år sedan för KA (läs intervjun här) introducerade hon mig för ordet dragningsäckel: att känna lust och ta spjärn på samma gång. Efteråt har jag tänkt en del kring ordet. Men inte lika mycket som Christine Falkenland, som utforskar saken i sin nya roman.

Falkenland har alltid skrivit om kvinnligt utanförskap på ett väldigt trovärdigt sätt och avhandlat obekväma känslor. Den här gången dissekerar hon bilden av ”slampan”. Eva är en medelålders kvinna som extremt självmedvetet betraktar sig – de knallröda läpparna, det blonda håret – som hon tror att andra ser på henne: ”Med munnen röd ser jag ut som en gatslinka”. Marilyn Monroe är hennes ideal och hon tar omsorgsfullt på sig kvinnligheten som en rustning. Det handlar om kvinnligt åldrande, Eva granskar varenda vrå i jakt på ålderstecken. Ska den här kroppen kunna attrahera någon?

Utåt handlar historien om att Eva flyttar med sin son till en semesterort i Spanien. Eva och hennes man hade kommit överens om att hon skulle få träffa andra. Men det föll sig så att hennes man blev kär i en annan. Eva blev ensam.

Den åldrande kroppen och det ”överdrivet” feminina är i fokus. Men här finns fler kroppar, fler perspektiv, nämligen transpersoner. Särskilt intressant är att de som skildras gått från kvinna till man, de syns sällan i böcker och filmer.

Christine Falkenland skriver koncentrerat, det är skönt med en så fullständig roman på endast 182 sidor. Det poetiska språket suger tag.  

Själv suger jag direkt tag i en annan bok som kom i våras, ”Skamgrepp – Femme-inistiska essäer” av genusforskaren Ulrika Dahl. Hon skriver både akademiskt och personligt om synen på bland annat femininitet, blondiner och just åldrande. ”Åldrandet framstår som det mest omöjliga blondintillståndet och därmed blir det porten till den onda blondheten för alla utom den bemedlade överklassen”, skriver hon och jag tänker på Eva, som felaktigt anklagas för att ha en affär med en upptagen man. Men jag blir ändå peppad av Ulrika Dahls texter – låt oss ge ett rödlackerat finger åt dem som dömer och bedömer oss!