Under måndagen lanserades boken Så fick Sverigedemokraterna makt. Författare är Dan Andersson, bland annat LO:s fd chefsekonom. Han söker rötter till SD:s genombrott genom att analysera politiken som fördes under 80- och 90-talen. Han kopplar den till utvecklingen i Europa efter första världskriget. Då som nu växte de ekonomiska klyftorna i samhället, mellan länder och grupper. Klyftor som han pekar ut som orsaken framför andra till högerextremismens kraftiga utveckling.

– Ojämlikheten skapar misstro, förklarar han och beskriver det som sin generations stora misslyckande.

En annan orsak Andersson skriver om är stora samhällsgruppers bristande framtidstro och den saknade optimismen. Europaparlamentarikern Jytte Guteland (S) var med vid lanseringen och delar åsikten att längtan efter politiska visioner och ledning ur krisen är viktiga delar i de högerextremas frammarsch.

– De går inte bara framåt där det finns störst ekonomiska svårigheter i Europa. Inte i Spanien exempelvis. De högerextrema växer där det finns en frånvaro av ett annat politiskt samtal. De växer där de politiska krafterna står nära varandra och där det inte finns några konfliktlinjer. Det är ett budskap till oss Socialdemokrater, säger hon.

Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin höll med och varnade för att SD inte får bli ett blått arbetarparti.

– Många av dem som skriver till mig och som jag anar har sina sympatier hos SD är progressiva. De talar om Erlander och Per-Albin samtidigt som de vill att det ska göras något, ha drag under galoscherna. Det finns en fara att längtan efter utopier blir nostalgi där man sörjer flydda tider, säger han.

Boken Så fick Sverigedemokraterna makt handlar inte bara om SD. Det är lika mycket ett testamente över vad politiken som förts gjort med det svenska samhället. Dan Andersson ser sig som en del av det samhälle som öppnat portarna för högerextremismen.

– Jag var en del av etablissemanget och vi förstod inte var de ökade klyftorna förde oss, säger han.

Jytte Guteland avslutar lanseringsseminariet med att se framtiden an med hopp. Hon pekar på det missnöje som fått fart i samhället som en möjlighet till förändring.

– Ilskan borde ge oss inom vänstern råg i ryggen. Vi måste ta tag i den, säger hon.