Varför då?

– Kommunal vann Fairtrade Challenge i fjol. I och med att vi vann det så vann vi också en plats på en av producentresorna som Fairtrade gör. (Fairtrade hette förut Rättvisemärkt.)

Hur var resan?

– Den var jättelärorik. Jag besökte två stora bananplantager och en kakaoplantage. Alla var fairtradecertifierade. Bananplantagerna hade också kollektivavtal, så det var extra spännande att besöka plantager med både kollektivavtal och med fairtradecertifiering. Eftersom jag reste som representant för Kommunal fick vi möjlighet att påverka resans innehåll, vilket gjorde att vi också besökte Ghanas största fackförbund, GAWU, som Kommunal har ett långvarigt samarbete med.

Fick du träffa arbetare som jobbade på plantagerna?

– Ja. Både arbetare, förtroendevalda och folk som satt i premiekommittén. När man är fairtradecertifierad får man tillbaks en premie från Fairtrade varje år, som den kommittén beslutar om. Det kan bli rätt mycket pengar.

Vart gick premiepengarna som en av de här plantagerna fick?

– De bygger bland annat skolor och sjukhus. De hade också bestämt att en del av premiepengarna skulle gå till gratis lunch till alla som arbetar på plantagen. Pengarna används också till stipendier så att arbetarnas barn kan plugga vidare.

Hur var arbetsförhållandena på plantagerna?

– I och med att vi besökte de som var certifierade så såg det bra ut. De fick gummistövlar och arbetsredskap av arbetsgivaren, de hade cirka åtta timmars arbetsdag samt lunchrast. Men det finns fortfarande jättemycket att göra för arbetarna. En viktig sak är att införa levnadslöner.

Vad var det viktigaste du fick med dig från resan?

– En av de viktigaste sakerna är att det är mycket svårare för facket att komma in på arbetsplatser där. Men med hjälp av det samarbete fackföreningsrörelsen har med Fairtrade, så är det lättare för fackföreningsrörelsen att komma in på arbetsplatser som är fairtradecertifierade vilket gör det lättare att få vara med och påverka.

En annan sak är hur fairtradepremien kan användas till att vidareutveckla samhället med sjukvård, skola. En av arbetsplatserna som hade över 2500 anställda hade bestämt att använda en del av premien till gratis lunch för alla arbetare, vilket säkerställde att alla fick minst ett mål mat om dagen.

Varför är det viktigt att välja fairtrademärkta bananer?

– Det handlar i grund och botten om schysta arbetsvillkor. Man ska känna till att det är väldigt stor skillnad. De plantager som inte är fairtradecertifierade har otroligt oschysta villkor och slavliknande förhållanden. Det finns ingenting som garanterar att det inte är barnarbete och dåligt betalt. De har inte ens minimilöner, eller trygg anställning.

Varför är det här en viktig fråga för Kommunal?

– Det handlar om schysta arbetsvillkor, det gäller alla, inte bara oss. Det är också viktigt att veta att Kommunal har varit med och bidragit till att ta fram nya kriterier om möjligheten att organisera sig fackligt på de fairtradecertifierade plantagerna.

På söndag genomför ni också en aktivitet på Gröna Lund i Stockholm, berätta om den!

– Det är Kommunals Stockholmsavdelning som arrangerar familjedagar där de bjuder in medlemmar. Det är ett perfekt tillfälle att lyfta fram det här. Vi vill inte lägga på medlemmarna att man måste köpa fairtradeprodukter, men vi kan säga att bara genom att vara medlem i Kommunal är man med och bidrar till en bättre värld. För Kommunal gör ett jättebra arbete tillsammans med Fairtrade och det kan man vara stolt över. Så vi har en monter där vi står och delar ut fairtrademärkta och ekologiska bananer och berättar om Kommunals samarbete med Fairtrade.

Du har varit aktiv i de här frågorna i många år. Vad får du engagemanget ifrån?

– För mig handlar det om rättvisa, att tänka på människan bakom produkten och schysta arbetsvillkor för alla, inte bara för oss i Sverige. Redan sommaren 2004 bytte jag ut allt kaffe, te, socker och bananer till Fairtrade och kravmärkt på Kommunals förbundskontor. Det är jag jättestolt över.