Förra året tog männen i Sverige ut 24,8 procent av alla föräldrapenningsdagar. Det finns ett rykte om att många av dem tar ut sina dagar samtidigt som det pågår stora sportevenemang. Nu går Försäkringskassan ut och säger att det inte stämmer.

– Det här är en inte helt ovanlig fråga som vi brukar få i samband med att större sportarrangemang hålls. Men det finns ingenting i statistiken som pekar på att pappors uttag av föräldrapenning ökar under VM, EM eller OS, säger Niklas Löfgren som är Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson i ett pressmeddelande.

Däremot var det förra året precis som alla år en klar topp av föräldralediga män under sommaren.

– Det är vanligt att man använder föräldrapenningen för att dryga ut sommarsemestern, säger Niklas Löfgren.
Andelen män som tar ut föräldrarpenning har ökat totalt sedan år 2000. Då var det ungefär en av tio dagar (12,4 procent) som togs ut av männen och förra året drygt en av fyra dagar (24,8 procent).