Siv Åhlén med kollegor.

– Nej. Nej! Sluta, lägg av!

Siv Åhlén stannar tvärt när kollegan Roine Sundström förklarar att den lila blåbärstårtan som står på bordet är till henne. De har kuppat henne.

– Du ska kuppa lagom du, kontrar Siv.

Efter en stunds gnabbande accepterar hon motvilligt hyllningen och sjunker ner i en fåtölj.  

– Tur att jag gick till frissan igår, muttrar hon.

Personalen på äldreboendet Björnaborg, som ligger strax utanför Örnsköldsvik, trivs tillsammans. Inbäddat i de rappa replikväxlingarna ligger ett jävlaranamma och en omtanke om varandra. Det är därför som Siv kämpat för att få ihop ett nytt schema till personalen.

– Hon har lagt ner ett jättearbete på det här. Tidiga mornar och sena kvällar har hon suttit och knåpat, berättar Roine.

I 35 år har Siv arbetat inom äldreomsorgen. De senaste åren alltid varannan helg, vilket hon och hennes arbetskamrater på Björnaborg vill ändra på.

– Jag har ett underbart jobb, man får så mycket tillbaka från de boende. Desto sämre är arbetstiderna.

Istället vill de jobba var tredje helg med delade turer för att få ihop personal. Att införa delade turer är varken personalen eller facket överförtjusta i, men hellre det än att jobba varannan helg, menar Siv.

Arbetskamraterna som samlats i personalrummet nickar instämmande.

– Det är ju på helgerna som vi har möjlighet att umgås med familjen. Det skulle ge så mycket att få mer tid med dem, säger Anneli Englund.

Nu väntar de på att Sivs schema ska godkännas av den nytillträdda verksamhetschefen, vilket de har höga förhoppningar om att hon kommer att göra.

– Hon måste bara lära känna oss först, säger Roine Sundström.

Så länge lunkar livet på Björnaborg på som vanligt. Tills Siv kommer på ett nytt hyss att spela dem, det vill säga. Humor är viktigt för arbetsmiljön, menar hon och berättar glatt om när hon tejpade vattenkranen så att Roine fick en ordentlig dusch. Och om den gången då en vikarie möttes av en lapp på kylskåpet med texten ”Lugnt idag – har gått hem. Från personalen”. I själva verket hade de gömt sig i tvättstugan.

– Att skämta är viktigt, men det ska vara på en bra nivå. Och så ska man kunna vara allvarlig också, säger Siv. 

ID. Siv Åhlén

Ålder: 55 år.
Yrke: Undersköterska.
Bor: I ett gult hus i Flärke, Gideå.
Familj: Två flickor, barnbarn och sambo.
Gör på fritiden: Släktforskar och vandrar i skog och mark. Har en gammelgård som behöver en del omsorg.

Fixa tårtan

Så ordnar du ett tårtkalas: Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Tårtkalas”. Skicka till: Kommunal­arbetaren, Box 209, 101 24 Stockholm. Eller mejla till: kommunalarbetaren@ka.se.