I dag (12 juni) drar fotbolls-VM igång och tusentals tokiga – och mestadels manliga – supportrar kommer dra på sig just sitt lags tröja för att känna sig som ett med spelarna där nere på planen. Vad representerar egentligen en fotbollströja, vad symboliserar den? Den här boken kommer halvvägs till en förklaring. Halvvägs eftersom tröjorna som visas bara är modellbilder. En tröja ska ju vara urkramad, svettig, klibbad på spelaren, kort sagt: verklig. Men det är ändå småkul läsning, framför allt avsnittet ”Utflippat” med Saint-Étiennes spindelmanströja, Mexikos indiantröja och Hull Citys leopardtema.

Vilken som är snyggast? En smaksak förstås och en supporter, som undertecknad, kommer ju alltid hålla sitt lags färger högst. Men om man motsträvigt försöker bortse från det hittar jag två favoriter här: Juventus tröja från 1800-talet – komplett med fluga! – och – otippat! – Malis landslagströja från 1980.