Justice for domestic workers, J4DW, är en organisation för hushållsarbetare i Storbritannien. Föreningen startades för fem år sedan och arbetar för att invandrade hushållsarbetare ska få bättre arbets- och livsvillkor. En viktig del av verksamheten är föreningens kurser.

– Det är kurser i bland annat engelska men också i att kunna hålla tal och i konst. Om vi ska lyckas måste vi ha bättre självkänsla och konstkurserna ger både det och avkoppling, säger Dinah Palomares som själv kom från Filippinerna till Storbritannien för att arbeta som barnflicka.

En del av konstkurserna hålls på The Showroom – en konsthall i en av Londons förorter. Dinah var nyligen i Sverige tillsammans med konstnären Louise Shelley för att bland annat berätta om sitt arbete på Tensta konsthall i Stockholm.

– Vi arbetar med saker som fotografi eller banderoller som de använder till sina demonstrationer. Det viktiga är att det är de själva som är konstnärerna, säger Louise Shelley.

Den 16 juni är Domestic workers day i Storbritannien, då ska man demonstrera för att få den brittiska regeringen att stärka invandrade arbetares rättigheter. Bland annat genom att tåga till premiärministerns bostad och överlämna protester mot de visumvillkor som gäller i dag.

– Vi har stöd av flera stora fackföreningar, så vi kommer inte vara ensamma, säger Dinah Palomares.

Protesterna och firandet börjar redan söndagen den 15 juni eftersom många hushållsarbetare bara är lediga på söndagar. Då har man bland annat en demonstration genom att städa på offentliga platser där man lämnar målningar efter sig och en fotoutställning med bilder som arbetarna tagit på jobbet. En del av det som händer kan ses live på nätet.

Domestic workers

I Storbritannien ingår alla yrkesgrupper som arbetar i enskilda hushåll i den här gruppen. Allt från städare, barnflickor och hemtjänstarbetare till chaufförer och trädgårdsarbetare. På svenska skulle det närmast översättas till hushållsarbetare. J4DW är en självstyrande sektion av det brittiska fackförbundet Unite.
Stöd J4DW:s kamp för bättre arbetsvillkor här.