Varför?

– Vi vill uppmärksamma att barnskötare inte har arbetskläder. Alla andra yrkesgrupper i Ydre kommun har arbetskläder eller bidrag till arbetskläder.

Varför är det viktigt?

– Det ska vara rättvist. Läroplanen kräver att barnskötarna ska vara ute hela året i alla väder, men de får inte förutsättningar för det. De måste köpa in kläder och betala ur egen ficka. Det blir också ett slitage på de egna kläderna som måste tvättas ofta när barnen snorar och kräks. Alla fläckar går inte bort. Det finns en smittorisk också.

Vilka är det som får tröjor?

– Vi ska åka runt till fyra förskolor och fyra fritidshem och dela ut röda T-shirts som det står Kommunal på till 45 vikarier och tills vidare anställda.

Ni har gjort det tidigare?

– Ja, vi delade ut fleecetröjor 2012. Alla använder dem. Det är tredje året i rad som vi uppmärksammar politikerna på att vi kräver bidrag till arbetskläder och arbetsskor. Men än har vi inte fått gehör.