Medlemsföretagen är rädda för vad som kan inträffa politiskt om det blir regeringsskifte.

– Det finns en stor oro bland våra medlemsföretag över vad som kan hända efter valet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill stoppa all vinstutdelning. Även Socialdemokraternas linje är ett hot eftersom kommuner och landsting ska få ett veto, och kan stoppa vinstdrivande företag. Och det finns socialdemokratiska partidistrikt som går på Vänsterpartiets linje, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Är det inte svårt att övertyga den genomsnittlige väljaren om att det finns skäl att låta skattepengar gå från välfärdsbolagen till skatteparadis utomlands?

– Det är inte det som händer. Det är en vanföreställning. Man tror att vinster och utdelningar är jättestora. Överskottet som våra företag gör ligger på samma nivå som i näringslivet som helhet, och det mesta återinvesteras.

Finns det inget bekymmer med att riskkapitalbolag gör vinster på välfärdsverksamhet?

– Det är ett bekymmer, oavsett företag, om man inte betalar skatt på ett moraliskt sätt. De stora företagen har ju slutat med sina ”räntesnurror”. Det goda debatten har fört med sig är att riskkapitalbolagen själva anstränger sig för att vara mer transparanta, säger Håkan Tenelius.