Det var en intervju i lokalradion som gjorde att Märtha Karlsson kontaktades med frågan om hon ville vara med i LO:s film ”Vad händer med välfärden?”.

– De följde mig och filmade en halv dag på jobbet. De ville ha med någon som hade jobbat i många år och som kunde märka de förändringar som skett.

I filmen berättar hon om hur skattesänkningar och spariver minskat resurserna till vården av de äldre. Att hon när hon började arbeta inom hemtjänsten kunde ha fyra vårdtagare om dagen, att jämföra med 15 vårdtagare per dag idag.

– Det är så tajt att det inte finns några marginaler, konstaterar hon i filmen.

Märtha Karlsson arbetar inom hemtjänsten i Uddevalla kommun och har arbetat i 27 år.

Fick du fram vad du ville ha sagt?

– Ja, jag är nöjd att de fått med att det har blivit tuffare. Men jag hade gärna haft med det jag berättade om vad som hänt i kommunen efter att resursteamet lagts ned och alla skulle få nya tjänster. Många som arbetat heltid fick rena skambud med erbjudanden om tjänster på 50-60 procent där de skulle kunna fylla upp till 100 procent, det är ju att ge dem sämre arbetsvillkor. Det hade jag velat ha med.

Hur känns det att vara en del av valrörelsen?

– Jag har nog inte fattat det. Men jag känner att det är viktigt att vi får en annan regering. Det är prio ett. Sedan tror jag kanske inte att det blir kraftfulla förändringar i brådrasket. Jag tycker att jobbskatteavdraget ska stoppas. Nu är förmögenhetsskatten uppe i debatten igen och en sådan skulle ju bidra till att få det mer fördelat. Vänsterpartiet har kommit med bra idéer och tankar som borde tas tillvara av Socialdemokraterna om de vinner valet. Jag hoppas att de lyssnar på vänstern och tar hjälp av dem, hellre än att de tar hjälp av Miljöpartiet.

Vet du vad du ska rösta på i höst?

– Nja, inte riktigt. I kommunalvalet har jag bestämt mig, men inte riktigt i riksdagsvalet.

Vilken är det viktigaste valfrågan?

– Vård och omsorg. Att vi får rätt till heltid i vården. Jag har jobbat i 27 år och har inte kommit högre än 24 000 kronor och det är bedrövligt, det borde politikerna göra något åt. Och sedan tycker jag inte att det ska vara vinstintressen i vård och omsorg. Man ska inte kunna tjäna pengar på barn eller gamla.

Är det viktigt att facket är aktiva i valrörelsen?

– Ja, facket är ju arbetarrörelsen. Ursprunget, så det är jätteviktigt. Det går hand i hand.

Övriga kommunalare i LO-filmen är Järfällabon Nadja Yusuf, universitetsstuderande som också arbetar som timanställd inom äldrevården och undersköterskan Annika Andersson från Åtvidaberg.

LO kommer dessutom att publicera tio korta filmer med kändisar och några LO-medlemmar med jämna mellanrum fram till valet. Var tolfte dag under perioden 5 juni till 14 september släpps en ny film. Först ut är författaren Theodor Kallifatides.