I november slog polisen till mot Jome Omvårdnad AB. Som KA berättat tidigare misstänktes företaget för grova bedrägerier. Misstankarna handlade om bland annat att man lurat kommunen och staten på pengar.

Vid razzian häktades ett tiotal personer och företagets vd har suttit häktad sedan dess. Företagets verksamhet avbröts tvärt och brukarna fick istället hjälp av den kommunala hemtjänsten. Alla anställda blev utan lön och arbete. Företaget gick i konkurs.

När de anställda skulle få ut sin lön genom den statliga lönegarantin visade det sig att alla inte hade rätt till det. Det berodde på att Jome Omvårdnad i själva verket inte är ett företag utan två; ett aktiebolag och ett handelsbolag. Det var bara handelsbolaget som sattes i konkurs och där var företagets personliga assistenter anställda men inte de som arbetade med hemtjänst. Därför har endast de personliga assistenterna fått ut sina lönefodringar medan drygt 100 anställda som mestadels arbetat inom hemtjänsten blev utan.

KA har skrivit om hur flera av dem fortfarande är utan jobb och fått låna pengar för att klara sig. Nu har fackförbundet Vision begärt också aktiebolaget i konkurs.

– Om allt går planenligt kommer konkursförhandling att sättas ut inom 2-3 veckor, säger Visions jurist Mikael Ruukel som på det här sättet hoppas kunna få ut lönen för en anställd som är medlem hos Vision.

Eftersom det finns pengar i företaget kan både Vision och Kommunal kan begära att löneskulderna betalas om företaget går i konkurs. Hur det går påverkas av polisutredningen om Jome Omvårdnad. Sexton personer är fortfarande misstänkta för ekonomiska bedrägerier. Åklagaren har fryst tillgångarna för flera av dem och för företagen. Det kan göra att det tar tid innan löneskulderna betalas.