En kriminalroman på 778 sidor ställer krav. Men Elizabeth George är i storform och knyter skickligt ihop de trådar hon lagt ut tidigare i seriedeckaren om arbetartjejen och den olydiga inspektör Barbara Havers, hennes närmaste kollega och chef den adlige Tomas Lynley och alla deras relationer. Barbara är den klassiska antihjälten, ensamstående, normbrytare, ointresserad av sitt yttre, av stil och status. Hon får ogillande blickar av sin chef intendenten Isabelle Ardery och den väluppfostrade lord Lynley undrar hur hon ska klara sina ständiga regelbrott.

Här får kidnappningen av 9-åriga grannflickan Haddiyah Barbara Havers att agera bortom regelverket och även blanda in en tvivelaktig journalist i sina försök att hjälpa barnet och hennes pappa. Spännande hela vägen – och med många oväntade vändningar.  Att miljön delvis flyttas till Italienska Lucca i Toscana berikar både kriminalhistorien och persongalleriet. Den tjurige och samtidigt skönt avslappnade kommissarie Salvataore Lo Bianco är en upplivande bekantskap.

Elizabeth George har dessutom förmågan att inkludera samhället sådant det är i sin historia, utan att det känns moraliserande eller påklistrat och är föredömlig i att ge läsaren korrekta polisfakta.