Micke Lingåker, 40, vårdare, Stockholm:

– Hela valplattformen är viktig. Välfärden är viktig, framför allt för att det inte blivit bättre med privatiseringen. Det behövs mer resurser, skattemedel och tydligare avtal i upphandlingar där man ställer krav på högre bemanning.

Susanne Karlsson, 41, undersköterska, Markaryd:

– Heltid som rättighet, det är något som vi började med tidigt i vår kommun. Rätt till heltid har gett effekt, det är en trygghet för ungdomar som vågar starta ett liv, få lån på banken till ett hus och inte föräldrapenning på en 65 procentig lön. Heltid kan ge arbetstidsmodeller med fast anställda i stället för timvikarier. Jag fick själv jobb på resursenheten som en direkt effekt av rätt till heltid.

Patricia Staron, 36, barnskötare, Linköping:

– Jobb för unga är den absolut viktigaste frågan. Hög arbetslöshet ger ett stort missnöje, av det blir det lätt främlingsfientlighet. Det måste vi ta ställning mot här hemma och i Europa. Vi måste värna om våra ungdomar, skapa riktiga jobb med riktiga löner så att de inte hamnar i FAS3.

Roger Andersson, 49, fastighetsskötare, Hörby:

– Rätt till heltid, det ger bättre arbetsvillkor. I dag har många osäkra anställningar och får sms om att de ska jobba om en timme. Arbetsgivarna utnyttjar det. Men alla rätt att kunna planera sitt liv, därför rätt till heltid viktigt.

Lena Sjögren, 47, barnskötare, Algotsrum, Öland:

– Jobben, rätten till heltid. Vi har så många medlemmar som knappt kan försörja sig på 64 eller 67 procents tjänster. Det blir inte lättare av att sysselsättningsgraden dras ner när tjänster blir lediga. Det är tragiskt att så många inte kan försörja sig, att man som ung inte kan försörja sig och flytta hemifrån. I andra branscher är det inget snack om att det är heltid som gäller.

Enkätfoto: Björn Svensson