Hon tog avstånd från främlingsfientliga krafter både i Europa och Sverige. Och betonade den fria rörligheten i Europa samtidigt som hon slog fast att den inte skulle få utnyttjas av arbetsgivare som vill försämra arbetstagarnas villkor.

– Fackföreningsrörelsen kan göra stor skillnad, sa Annelie Nordström och lyfte fram Kommunals valarbetare och att fler LO-medlemmar röstat i det här EU-valet än i förra.

Annelie Nordström talade om hösten val som ett ödesval mellan solidariskt samhälle och större klyftor.

Samtidigt ifrågasatte hon politikernas löften om rätt till heltid, ökad bemanning och ökade resurser.

– Vi vill ha verkstad, inte snack.

Jämlikhet, jämställdhet och mångfald var nyckelord.  Annelie Nordström lyfte fram de medlemmar som tagit ställning mot främlingsfientliga krafter. Samtidigt tog hon upp att Sverigedemokraterna är tredje största parti bland LO:s medlemmar och betonade att integrationsfrågorna är en del av Kommunal.

Annelie Nordström återknöt också till förra årets kongress och debatten om vinstuttag ur välfärdsföretag. Och lyfte fram att anställningsvillkoren i äldreomsorgen inte blivit bättre utan sämre med privatiseringen.

– Privatiseringen har i första hand varit ideologiskt driven, i andra hand har det handlat om att pressa kommunernas kostnader och i tredje hand har det handlat om valfrihet. Ingen har tänkt på personalen. Många kommuner har anledning att skämmas.

Därför kan Kommunal inte pusta ut efter valet i höst, enligt Annelie Nordström som tror att det då finns en ny regering och att kommuner och landsting har bytt politiskt styre.

– Det är då politikerna ska visa att de kan, vill och vågar bygga framtidens välfärd. Just nu ser det hyggligt bra ut, det blåser en lätt vänstervind. Men tro inte att vi vunnit några segrar förrän hela loppet är kört. Än kan mycket hända, nu gäller det att hålla in ända in i kaklet.