Intresset för naturlig mat ökar – vad är mer naturligt än det du kan plocka i skogen, på ängarna och stränderna där du bor?

Det är förstås lite knepigare än att köpa grönsaker i affären. Man måste både känna igen växterna och veta när de är som bäst. De gröna blad som smakar milt och gott ena veckan kan vara riktigt bittra när de fått växa en vecka till.

Den nya boken ”Det vilda köket” är en bra hjälp att komma igång. Den är indelad i kapitel efter säsong. I början av kapitlet berättar Lisen Sundgren om vilka växter man kan plocka nu, och hur man känner igen dem. Sedan följer recept av kocken Rune Kalf-Hansen.

Vi har valt ut tre recept som är aktuella nu på försommaren (se länkar).

Tänk på det här när du plockar växter

  • Var försiktig! Plocka bara växter du är säker på, så att du inte förväxlar en ätbar växt med en giftig. Ta en flora till hjälp eller fråga någon som vet.
  • Vad får man plocka? Du får oftast plocka växter, bär och svamp ute i naturen, men en del växter är fridlysta. Kolla på www.naturvardsverket.se och med din länsstyrelse, så ser du vad som gäller där du bor. Granskott måste du ha markägarens tillstånd för att få plocka.
  • Var rädd om naturen! Plocka varsamt – tänk att det inte ska synas att du varit där.
  • Undvik gifter: Plocka minst 50 meter från trafikerad väg.

Några ätbara växter vår och försommar

Brännässla
Kirskål
Löktrav
Maskros
Ramslök
Röllika
Spansk körvel
Vild gräslök
Maskros
Tusensköna
Skogslind
Harsyra
Älgört
Kvanne
Häckvicker
Granskott
Tallskott
Kärleksört
Ängssyra
Rybs
Penningört
Syren
Skogsalm