Gunilla:

Veckan har varit bra med jogging, gått med bungy pump stavar och avslappning. Har börjat att äta en brödskiva av hälsolimpan varje dag. Jättegott smakar den. Har varit ute i friska luften mycket, det är mycket bättre än att vara inne på gymet nu när det blivit så fint väder.

Några gånger har jag gjort det jag bestämt mig för, bland annat provade jag en brevkurs hos viktväktarna för ungefär 13 år sedan då gick jag ned 8 kg och var ute och promenerade varje dag. Men föll tillbaka i samma gamla vanor igen efter ett tag. Jag vet att jag kan men har svårt att behålla det.

Min nästa utmaning är att behålla mina goda vanor jag har nu med träning och kost. Samt även kunna unna mig godsaker ibland utan att det ska gå till överdrift. För det känns ju så skönt att man kan ha kläder nu som varit för små förut.  Javisst brukar jag tro på mig själv när jag bestämt mig för att göra något, till exempel så höll jag på med att rocka med rockring som väger 1,5 kg varje dag en hel sommar. Jag blir ganska fanatisk när jag bestämt mig för att göra något.

Min målsättning var ju att kunna springa 5 km på 30 minuter men det har jag inte uppnått ännu, inte säkert att jag kommer att klara det men man får kämpa på. Träningsprogrammet med konditionsträningen har varit enklast att möta under dessa veckor tycker jag. Mina andra mål var att bli piggare och gladare och det tycker jag att jag har blivit.

 

Lotta:

Den här veckan har varit bra. Har tränat fem gånger, mest promenader (raska), provat att springa litegrann, det var jobbigt ska prova igen. Maten funkar bra, har undvikit mjöl och mjölk, det har jag gjort hela tiden. Min mage jättebra på det.

Några gånger har jag gjort det jag bestämt mig för, bland annat börja studera, det har stärkt min självkänsla och mitt självförtroende. Min nästa utmaning blir att fortsätta mitt nya hälsosamma liv med träning och bra mat. Jag brukar tro på mig själv  och det jag tar mig för, kanske inte på en gång men när jag ser att det går bra växer självkänslan.

Mitt mål kvarstår, att bli piggare och gladare. Den utmaning som varit enklast att möta för mig är kosten, det har funkat jättebra.

 

Yvonne:

Den här veckan har jag varit till läkarn och fått medicin för mitt onda knä, har också varit och röntgat knäet och nu väntar jag på att få svar på det till veckan.

Den gemensamma aktiviteten vi har gjort den här veckan är att Gunilla och jag har gått med bungypump-stavar och Lotta gick utan stavar med sin hund runt Höglandssjön, så vi har inte varit på något gym den här veckan utan det har varit promenader, jogging, avslappning och pilatesbollen istället. Känns roligare att vara ute och motionera nu när vädret är så fint och samtidigt få en massa frisk luft.

De gånger i livet jag gjort det jag har har bestämt mig för är bland annat nu när jag har tagit tag i det här med träning och bättre mathållning, och det har stärkt mig genom att jag känner att jag har lyckats och har fått mer energi. Min nästa utmaning och kanske den svåraste är att fortsätta hålla de goda vanorna jag har skapat och även kunna unna mig godsaker utan att trilla dit i samma gamla mönster jag hade innan. Jag brukar faktiskt tro på mig själv och det jag tar mig för, men har också lätt för att falla tillbaka i dåliga vanor.

Min målsättning var ju att kunna springa runt lilla Höglandssjön som är ca 3,5 km, inte så långt kan man tycka men för mig som inte har orkat springa någonting förut så känns det långt, typ som ett maratonlopp. Nu har jag uppnått mitt mål trots mitt onda knä och jag blev superglad för det, ville berätta det för hela världen, så stolt blev jag över mina framsteg. Mitt nya mål är att orka springa runt stora sjön också och det kanske jag kommer att klara innan hösten.

 

Bea Ahlperbys kommentar:

Underbart att läsa att ni nu ”flyttar ut” motionsaktiviteterna utomhus. Att röra på sig behöver inte kosta något i pengar. Det kostar lite i energi och den energin får vi tillbaka när vi vilar. Det motsatta är när vi jobbar och gör av med energi, får pengar som ger energi och gör av med den pengaenergin på ett gym för att sedan göra av med mer energi i insatsen i träningen och först vid återhämtningen vila och bli starkare och få energi tillbaka … Så helt rätt att ni utnyttjar naturen och er omgivning för rörelse, tänker jag.

Bra att du har fått kolla upp knät Yvonne. Fortsätt med mycket stabiliseringsträning med och utan boll och avslappningsövningar varje dag. Så avvaktar vi vad doktorn säger på röntgen.

Härligt Lotta! Nu är du igång och vad kul att du prövat att jogga. Det räcker med ett intervallpass i veckan för att få resultat så snart kan du jogga i långsamt tempo över tid också.

Ta med de erfarenheter du har sedan Viktväktarna Gunilla och gör på ett annat sätt denna gång. Det vill säga se detta som en livsstil och hitta den maten du tycker om och som du vet att du vill fortsätta ha. Välj även träning som hela tiden anpassas efter ditt behov, för det är helt klart att vi inte har samma behov hela tiden.

Det finns ett ”knep” att tänka på för varaktig förändring. Inget är statiskt! En elitidrottare kan till exempel inte träna och äta på samma sätt hela tiden. Då går vi sönder. Allt behöver periodiseras, det vill säga alla har perioder med mycket, lite eller ingen träning alls. Så proportioneras det beroende på vad de vill uppnå. 

Och vi kan säga att vi behöver proportionera och sekvensera (vilken ordningsföljd vi gör saker) utifrån hur vi vill ha det. Vilket tillstånd önskar jag uppnå. Så genomför vi träning och mat i förhållande till det. Det kan vara olika varje vecka nämligen i verkligheten och inte i ett program som detta. 

Så nu är det dags att vässa formen ytterligare genom att köra tufft på slutet innan vi vilar veckan före vi ses!

”Det är lätt att ta sig framåt i medvind, det är i motvinden kraften prövas.”

All kraft och energi till er nu!