Vi träffar Christer Blomqvist i dietköket på Falu lasarett. Här lagas varje dag en stor mängd olika varianter på den mat som sjukhusets 300 patienter bjuds på. En vanlig dag lagas runt 15 portioner laktos- och glutenfritt.

– Gluten- och laktosfritt är enkel dietmat eftersom det finns ersättningsprodukter, säger Christer Blomqvist.

Han står vid spishällen och rör ihop sås i en kastrull. Smakar av stup i ett. Lägger i mer buljong och kryddar tills han känner sig nöjd. Fisken lägger han sedan i en av de enorma ugnarna och ställer in att alarmet ska tjuta när fisken kommit upp i 55 grader. I en annan ugn ångkokas potatis.

– Utmaningen är att få till de svåra dietkosterna. Hur får man det att smaka om en patient inte kan äta salt och kryddor? Det kan vara de som har störst behov av näring och energi, för man ligger ju inte på sjukhus för intet. Maten är en viktig del i vården och tillfrisknandet, fortsätter Christer.

Bakom arbetsbänken sitter kollegan Theres Lundin vid ett skrivbord. Hon går igenom en massa etiketter där det står vilken specialkost alla patienter ska ha i dag. Det finns en enorm mängd olika specialkost, på lapparna står det till exempel ”minus lök” och ”minus potatis”.

– Minus potatis har blivit jättevanligt och jag tror att det beror på många nya dieter. Avdelningarna godkänner tydligen det och vi här nere har inte så mycket att säga till om, vi gör det som avdelningarna beställer, säger Theres Lundin.

– I dag är det köttfärssås, det kan många äta eftersom det varken är mjöl eller mjölk i, säger Theres.

Hon säger att gluten- och laktosintoleranta ofta har bra koll på vad de kan äta, men understryker att man alltid bör läsa innehållsförteckningar väldigt noga om man inte tål gluten.

– Det kan gömma sig på oväntade ställen. Ibland står det modifierad stärkelse, men det är inte säkert att det står om den innehåller gluten.

Christer Blomqvist har jobbat i 28 år i Falu lasaretts kök. Han har ett stort intresse för mat och på fritiden odlar han grönsaker och kryddor i trädgården och i sitt växthus. Dessutom fiskar han och jagar. Mest gillar han att vara spontan och göra en rätt av det som finns hemma.

Här på jobbet använder kockarna ett datorprogram där de skriver in hur många portioner som ska göras, programmet anpassar då mängden i recepten.

– Vi står ju inte med decilitermått och matskedar i vanliga fall utan vi höftar lite. Det sitter i fingrarna, säger han och tar en tugga av gratängen som har blivit klar.

Han är nöjd. Receptet hittar du här.

Tips från kockarna

  1. Läs alltid innehållsförteckningar ordentligt, gluten kan finnas på oväntade ställen.
  2. Använd maizena i stället för vetemjöl till redningar, så blir såsen eller grytan glutenfri.
  3. Laktosfria alternativ finns som både mjölk, grädde, crème fraiche och annat. Vill man ha mjölkfritt är sojamjölk, rismjölk och havreprodukter bra alternativ.

Laktos och gluten

Laktos
Laktos är mjölksocker och finns i all mjölk från djurriket. En del personer saknar det enzym som bryter ner laktos, de är laktosintoleranta och kan drabbas av gaser, koliksmärtor och diarré. l Fyra till tio procent av svenskarna är laktosintoleranta.  
Hårdost är fri från laktos, i övrigt finns laktosfria alternativ till mjölkprodukter.

Gluten
Glutenintolerans innebär att man inte tål gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn.
1 av 100 svenskar har glutenintolerans. De måste äta glutenfria alternativ hela livet, till exempel potatis, ris, majs och quinoa. Bröd, pasta och annat finns också glutenfritt.

Källa: Livsmedelsverket