Mademoiselle Oiseau är en märklig kvinna som bor tillsammans med oräkneliga mängder katter och fåglar. Ingen har sett henne gå ut ur våningen där hon bor och ingen vet hur gammal hon är. Blyga och tystlåtna Isabella bor i lägenheten under. När hon lär känna Mademoiselle Oiseau öppnas en drömvärld fylld av flärdfulla kläder och äventyr. Den ena dagen står en karusell på mademoiselles terrass, nästa dag tältar de i en slottspark som plötsligt bara finns där. Äventyren med den exentriska modemedvetna grannen får Isabella att glömma den grå skolvärlden där hon alltid är den som står lite bredvid. Sakta men säkert tänds gnistan i hennes ögon och hon blir full av liv.

Trots fantasifullheten är det här är troligen den minst inställsamma barnbok som getts ut på länge. Kanske beror det på att Mademoiselle Oiseau från början kom till som en proslinsservis för Rörstrand av modetecknaren Lovisa Burfitt. Den yviga parisiskan var inte alls tänkt som huvudpersonen i en barnbok. Skaparna Burfitts och De La Barre Nanteuils fokus ligger mer på livslust och glamour än pedagogiska lärdomar. Trots det eller kanske just därför är det en bok att tycka om. Språket flyger över sidorna kryddat med franska termer och svåra ord. Illustrationerna väller ut över de stora blanka arken. Det här är helt enkelt en bok med extra allt och det gör gott.