Karl Petter Thorwaldssons känslor är blandade. Dels är han lättad över att Socialdemokraterna i Sverige inte förlorade jämfört med valet för fem år sedan.

– Det parti vi samverkar med höll ställningarna i en extremt lättrörlig väljargrupp som gav ökat stöd till två partier, Fi och Miljöpartiet, som står till vänster om S.

Och dels är han bekymrad över EU:s framtid efter valet där nationalistiska och invandringskritiska partier som Sverigedemokraterna vunnit framgångar.

– Jag har otroligt svårt att se hur EU ska kunna ta sig ur sina problem när parlamentet får en stor grupp av partier som är emot hela EU–projektet. Det är förfärligt att dessa partier är största parti i tre av EU:s medlemsländer, Danmark, Frankrike och Storbritannien. Dessutom vann ett rent nasseparti stora framgångar i Grekland.

Karl-Petter Thorwaldsson säger att de borgerliga idéer som har styrt EU är orsaken till den politiska kris som nu uppstått. Nedskärningar inom välfärden, ökad arbetslöshet och försämrad arbetsrätt har gjort att väljarna har fått nog.

– De borgerliga har pressat Europas folk till att bli emot hela EU–projektet.

Han tror att det blir svårare framöver att få stöd för fackens krav i EU där EU–parlamentet tidigare stött krav om kollektivavtal vid upphandling och skärpta regler mot social dumping.

– Nu får vi ett parlament med bruna partier som inte gillar fackföreningar. Hur ska vi få stöd i sådant parlament för krav om att EU ska satsa på investeringar för jobb och välfärd när det finns partier som är emot hela EU–projektet?

Karl-Petter Thorwaldsson tror att det bara finns en väg för att lösa den politiska krisen i EU.

– Vänstern i EU måste ta ett steg framåt och våga tro på en socialdemokratisk politik för jobb, utveckling, samverkan och alla människors lika värde, säger han.

Kommunalarbetaren har även sökt Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– FI:s framgångar visar tydligt att jämställdhet och kvinnors villkor – frågor som är viktiga för Kommunals medlemmar – är i fokus hos väljarna. Samtidigt är det dystert att den främlingsfientlighet SD står för vinner mark i hela Europa. Vi kan aldrig acceptera den politik de står för, säger hon i en skriftlig kommentar.