SVAR: Det stämmer att du vid arbetslöshet får 300 ersättningsdagar och att 75 av dessa kan användas för ersättning när du arbetar deltid. Dessa kallas deltidsdagar eller 75-dagarsregeln. Om du under en vecka både får ersättning från a-kassan och jobbar deltid räknas de dagar du får ersättning som deltidsdagar. De 75 dagarna dras alltså inte från de dagar då du jobbar, utan syftar på ersättningsdagarna du får utöver ditt deltidsarbete den veckan.

När dina 75 deltidsdagar tar slut kan du bara använda de dagar som finns kvar i perioden till ersättning under veckor då du är helt arbetslös. Du måste alltså inte uppfylla en ny period för att få a-kassa, men däremot får du ingen ersättning under de veckor då du arbetar.

Du har rätt att tacka nej till extrajobb när dina deltids­dagar är slut, om du skulle få mer ersättning av att vara helt arbetslös den veckan än om du jobbar. Det stämmer också att du sparar ersättningsdagar när du jobbar. De 300 dagarna minskar bara när du faktiskt får ersättning.